International Journal of Agricultural and Natural Sciences
Yazarlar: Mustafa BALCI, Nevim BİRİCİ, Tunay ŞEKER, Mehmet KÜÇÜKYILMAZ, Ahmet Turan SAN, Seçil GÜNEŞ
Konular:
Anahtar Kelimeler:Su Ürünleri Sektörü,Malatya,Alabalık,Balıkçılık
Özet: Bu çalışma, Türkiye su ürünleri sektöründe avcılık ve yetiştiricilik üretiminde önemli payı olan Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Malatya İlinin su ürünleri sektörü açısından planlama veya stratejilerinin belirlenmesi amacıyla 2014 yılında yürütülmüştür. Alabalık yetiştiriciliğinde Türkiye’de 5’nci İl konumunda olan Malatya’da 2013 yılı itibariyle 32 adedi havuz ve 45 adedi kafes olmak üzere toplam 77 adet yetiştiricilik işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin toplam teorik kapasiteleri 14.154 ton/yıl olmakla birlikte 2013 yılında alabalık üretimi kapasitenin 1/3’i oranında ve 4.500 ton/yıl olarak gerçekleşmiştir. İlde 1 adet su ürünleri işleme tesisinin bulunduğu belirlenmiştir. Malatya İli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 yılı verilerine göre günlük av miktarının 380 kg ve avcılığa çıkılan gün sayısının 210-230 arasında değiştiği belirtilmiştir [2].