International Journal of Agricultural and Natural Sciences

International Journal of Agricultural and Natural Sciences

Makarnalık Buğdayda Çeşit, Hat ve Yerel Genotiplerin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Karşılaştırılması

Yazarlar: Sertaç TEKDAL, Hasan KILIÇ, Belgizar ÇAM

Cilt 1 , Sayı 3 , 2018 , Sayfalar 194-200

Konular:

Anahtar Kelimeler:Durum buğday,Genetik kaynak,Yerel popülasyon

Özet: Güneydoğu Anadolu Bölgesi buğdayın gen merkezi olarak sayılmakta ve genetik kaynaklar açısından büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda makarnalık buğdayların yerel populasyonları bazı üstün özelliklere sahip olup, son dönemlerde birçok ıslah programında kullanılan ve hala önemini koruyan önemli genetik kaynaklardır. Bu çalışmada, 10 tescilli çeşit, 10 kademe hat ve 10 yerel popülasyon olmak üzere toplam 30 genotip tane verimi, camsılık oranı, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, protein içeriği ve irmik rengi açısından değerlendirilmiştir. Araştırma, 2011-2012 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 2 tekerrürlü olmak üzere Diyarbakır ve Kızıltepe lokasyonlarında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda; en yüksek tane verimi, irmik rengi ve mSDS değeri hatlardan, en yüksek hektolitre ve bin tane ağırlığı ile en düşük kül oranı çeşitlerden ve en yüksek protein ile camsılık oranı ise yerel popülasyonlardan elde edilmiştir. Sonuç olarak yerel popülasyonların ıslah programlarında kalite açısından önemli genetik kaynaklar olduğu anlaşılmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Makarnalık Buğdayda Çeşit, Hat ve Yerel Genotiplerin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Karşılaştırılması}, volume={1}, number={194–200}, publisher={International Journal of Agricultural and Natural Sciences}, author={Sertaç TEKDAL, Hasan KILIÇ, Belgizar ÇAM}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Sertaç TEKDAL, Hasan KILIÇ, Belgizar ÇAM. (2018). Makarnalık Buğdayda Çeşit, Hat ve Yerel Genotiplerin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Karşılaştırılması (Vol. 1). Vol. 1. International Journal of Agricultural and Natural Sciences.
MLA
KOPYALA
Sertaç TEKDAL, Hasan KILIÇ, Belgizar ÇAM. Makarnalık Buğdayda Çeşit, Hat ve Yerel Genotiplerin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Karşılaştırılması. no. 194–200, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 2018.