Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi

Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi

19. Yüzyıl Sonu 20. Yüzyıl Başlarında Kırşehir Sancağı’nda Eğitim-Öğretim Faaliyetleri

Yazarlar: Müzeyyen Hüküm

Cilt 2 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 45-61

Konular:

Anahtar Kelimeler:Kırşehir,Aarif,Dadi,Üştiye,Btidai,Edrese

Özet: Sultan II. Abdülhamid’in iktidarı dönemine denk gelen 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Osmanlı eğitim sisteminde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu dönemde maârif teşkilatı yeniden düzenlenmiş, mevcut okul türlerinin sayısı çoğaltılmış ve yeni okul türleri açılmıştır. Ancak bu dönemde eğitim adına yaşanan en önemli gelişme okullaşma çalışmalarının taşrada da yaygınlık kazanmasıdır. Böylece merkezle sınırlı kalan eğitimöğretim faaliyetleri tüm ülke geneline yayılarak eğitimli vatandaş sayısının arttırılması hedeflenmiştir. Bu makalede Sultan II. Abdülhamid’in eğitim-öğretim faaliyetlerini taşraya yayma politikasının bir sonucu olarak yeni eğitim kurumlarının açıldığı yerlerden biri olan Ankara Vilayetine bağlı Kırşehir Sancağı’nda 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarındaki eğitim-öğretim faaliyetleri incelenmiştir. Bu kapsamda sancaktaki mevcut eğitim kurumları, bu kurumlarda eğitimi verilen dersler, görevli idareci ve öğretmenler ile eğitim gören öğrenciler hakkında Ankara Vilayet Salnâmeleri, Maârif Salnâmeleri ve arşiv belgelerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda bilgi sunulmaya çalışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={19. Yüzyıl Sonu 20. Yüzyıl Başlarında Kırşehir Sancağı’nda Eğitim-Öğretim Faaliyetleri}, volume={2}, number={45–61}, publisher={Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi}, author={Müzeyyen Hüküm}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Müzeyyen Hüküm. (2018). 19. Yüzyıl Sonu 20. Yüzyıl Başlarında Kırşehir Sancağı’nda Eğitim-Öğretim Faaliyetleri (Vol. 2). Vol. 2. Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Müzeyyen Hüküm. 19. Yüzyıl Sonu 20. Yüzyıl Başlarında Kırşehir Sancağı’nda Eğitim-Öğretim Faaliyetleri. no. 45–61, Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi, 2018.