Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

TABAL HEYKELTIRAŞLIK ESERLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME

Yazarlar: Atakan AKÇAY

Cilt 1 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 11 - 28

Konular:Beşeri Bilimler, Ortak Disiplinler

Anahtar Kelimeler:Geç Hitit,Tabal,Yeni Asur,Heykeltıraşlık,İvriz Kaya Anıtı

Özet: Anadolu’da Orta Demir Çağı genel olarak MÖ 900-550 yılları arasındaki dönem olarak kabul edilmek- tedir. Geç Hitit Dönemi ise, Hitit İmparatorluğu’nun yıkılışı ardından yaklaşık MÖ 1050’li yıllarda başlayan ve MÖ 700’lere kadar devam eden süreçtir. Urartu, Frig (Muşki) ve Lidya gibi siyasi aktörlerin de olduğu bu dönemde, Yakın Doğu’nunbüyük siyasi gücü ise Yeni Asur Devletidir. Yeni Asur Devleti’nin yayılmacı askeri siyaseti özellikle MÖ 9. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve Kuzey Suriye’de etkisini arttırmıştır. Geç Hitit Krallıkları Asur’un bu yayılmacı siyasetinin etkilerini sanatsal üretimlerinde de yaşamışlardır. Orta Anadolu’da Geç Hitit kültürünün temsilci olan Tabal Ülkesi de özellikle heykeltıraşlık eserlerinde Asur, Arami ve Fenike gibi sanat ekollerinin etkileri altında kalmıştır. Bu makalede, Tabal Heykeltıraşlık ürünleri çok genel bir çerçevede tanıtılmaya çalışılmış ve Geç Hitit Sanatı içerisindeki yerine vurgu yapılmak istenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={TABAL HEYKELTIRAŞLIK ESERLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME}, volume={1}, number={11–28}, publisher={Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi}, author={Atakan AKÇAY}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Atakan AKÇAY. (2020). TABAL HEYKELTIRAŞLIK ESERLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME (Vol. 1). Vol. 1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Atakan AKÇAY. TABAL HEYKELTIRAŞLIK ESERLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME. no. 11–28, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2020.