ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi

ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi

Dada ve Sürrealizmde Eleştirel Bir Yöntem Olarak Oyunsal Retorik

Yazarlar: Aysel ALVER

Cilt - , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 10 - 24

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Anat,Retorik,Oyunsal,Metafor,Montaj,Kolaj

Özet: Bu çalışmada 19. yüzyılın sonlarından itibaren Avrupa’da sanat alanında oyunsal bir retorik ile gerçekleştirilen eleştirel dil üzerinden değişen temsil anlayışı ve anlatı biçimleri ele alınmıştır. 20. yüzyıl Avangard sanat hareketleri tarafından ortaya konan bu eleştirel yaklaşımlar burada, özellikle sürece öncülük eden Dada ve Sürrealizm akımlarına ait bazı sanat pratikleri üzerinden örneklendirilerek tartışılmıştır. Sanat alanında biçim ve içerik bağlamında radikal değişimlere neden olan bu eleştirel tutumlar aynı zamanda dilbilim ve göstergebilim alanında ortaya konan tartışmalar kapsamında ele alınmıştır. Avangard sanat hareketlerinin geleneksel anlatı ve temsil biçimlerini eleştirmek amacıyla ortaya koydukları bu eleştirel retoriğe göre dilsel yapının merkezine ironik ve oyunsal bir anlatı yöntemi konulduğu belirtilmiştir. Göstergeler arası özgür bir montaj fikrine dayandırılan bu anlatı yöntemi ise metafor kullanımında özgür bir ilişkisellik ve özdeşlik fikrine dayandırılarak gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Öte yandan bu çalışmada, Post-yapısalcı anlayışın Yapı-sökümcü yaklaşımının bir parçası olarak geliştiği belirtilen bu eleştirel retoriğin aynı zamanda Postmodern sanat anlayışına da kaynaklık ettiği belirtilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Dada ve Sürrealizmde Eleştirel Bir Yöntem Olarak Oyunsal Retorik}, number={10–24}, publisher={ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi}, author={Aysel ALVER}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Aysel ALVER. (2020). Dada ve Sürrealizmde Eleştirel Bir Yöntem Olarak Oyunsal Retorik. ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi.
MLA
KOPYALA
Aysel ALVER. Dada ve Sürrealizmde Eleştirel Bir Yöntem Olarak Oyunsal Retorik. no. 10–24, ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2020.