Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi

Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi

Mutfak şeflerinin perspektifinden pandemi süreci ve etkileri

Yazarlar: Ülker CAN, Ülker ÇOLAKOĞLU

Cilt 3 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 45 - 57

Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm, İşletme

Anahtar Kelimeler:Pandemi,Yiyecek içecek işletmeleri,Mutfak şefleri

Özet: Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu’da bulunan otel, restoran ve toplu yemek üretim işletmelerinde çalışan mutfak şeflerinin, pandemi sürecine ilişkin görüş ve deneyimleri üzerinde durulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuş ve nitel veri toplama araçlarından görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Veri analiz yöntemi olarak da betimsel analizden faydalanılmıştır. Görüşmeler bölgedeki 15 mutfak şefi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları çerçevesinde mutfakta üretim aşamalarında tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar ve girdi malzemelerinin pahalılığı gibi bazı zorluklar saptanmıştır. İşten çıkarma, maaş düşürme ve ücretsiz izin konuları da işletmede yaşanan olumsuzluklar olarak ortaya çıkmıştır. Saptanan sonuçlar ışığında, pandemi sürecinde yiyecek içecek işletmelerinde “stratejik yönetim” olgusunun, tüm zamanlar içerisinde daha önemli hale geldiği söylenebilir. Ekonomik etkinliğin küçültülmesi, piyasa ekonomisi sisteminin sınırları aşma eğilimini kırmak için geçerli bir çözüm olarak düşünülebilir. Pandemi sorunları ve politikaları üzerine süren tartışmalarda “küçülme” stratejisi ekonomik büyüme paradigmasına alternatif olarak değerlendirilebilir. İlgili süreçte tüm paydaşların ortak katılımına dayalı, şeffaf ve denetlenebilir bir yapının sağlanması, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak gözükmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Mutfak şeflerinin perspektifinden pandemi süreci ve etkileri}, volume={3}, number={45–57}, publisher={Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi}, author={Ülker CAN,Ülker ÇOLAKOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ülker CAN,Ülker ÇOLAKOĞLU. (2021). Mutfak şeflerinin perspektifinden pandemi süreci ve etkileri (Vol. 3). Vol. 3. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ülker CAN,Ülker ÇOLAKOĞLU. Mutfak Şeflerinin Perspektifinden Pandemi Süreci ve Etkileri. no. 45–57, Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 2021.