Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi

Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi

İLKOKUL ÖĞRENCI VELİLERININ KAHVALTI ALIŞKANLIKLARI, DAVRANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ

Yazarlar: Ayşe Büşra MADENCİ, Ümit SORMAZ, Esra SORMAZ, Zehra İMAMOĞLU TAŞKAYA

Cilt 2 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 140 - 154

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Beslenme,Kahvaltı,Ilkokul,Veli,Beslenme alışkanlığı

Özet: Bu araştırma, Konya ili merkez ilçelerinde (Meram, Selçuklu, Karatay) ilkokul düzeyinde eğitim gören öğrenci velilerinin kahvaltı alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmış olup katılımcıların (n=1263) kahvaltı alışkanlıkları, kahvaltı tercihleri ve kahvaltı davranışları ile birlikte kahvaltı bilgi düzeyleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların tamamı kadın olup bunların %50.7’sinin çalıştığı ve çalışanların %75.3’ünün bazen kahvaltı yaptığı, çalışmayan katılımcıların ise %57.5’inin her zaman kahvaltı yaptığı belirlenmiştir. Katılımcıların % 67.7’si düzenli olarak kahvaltı yapmama nedeni olarak kahvaltı hazırlayan başka birinin olmamasını göstermiştir. Kahvaltı zamanı tercihleri incelendiğinde; çalışan katılımcıların %67.0’sinin, çalışmayanların ise %24.1’inin hafta içi kahvaltı yapmadıkları, hafta sonu kahvaltılarının ise iki grupta da genellikle aile fertleri ile yapıldığı tespit edilmiştir. Hem çalışan hem de çalışmayan katılımcılar kahvaltıda seçilmesi gereken beslenme menüsü olarak kahvaltı tabağı ve meyve suyunu belirtmiştir. Çalışan katılımcıların %69.2’si kahvaltıda ekmek tercihlerini tam buğday ekmeğinden yana yaparken, çalışmayan katılımcıların % 91.7’si beyaz ekmeği tercih ettiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışan velilere sağlıklı ve düzenli kahvaltı alışkanlıklarını kazandıracak öneriler geliştirilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={İLKOKUL ÖĞRENCI VELİLERININ KAHVALTI ALIŞKANLIKLARI, DAVRANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ}, volume={2}, number={140–154}, publisher={Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi}, author={Ayşe Büşra MADENCİ,Ümit SORMAZ,Esra SORMAZ,Zehra İMAMOĞLU TAŞKAYA}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ayşe Büşra MADENCİ,Ümit SORMAZ,Esra SORMAZ,Zehra İMAMOĞLU TAŞKAYA. (2020). İLKOKUL ÖĞRENCI VELİLERININ KAHVALTI ALIŞKANLIKLARI, DAVRANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ (Vol. 2). Vol. 2. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayşe Büşra MADENCİ,Ümit SORMAZ,Esra SORMAZ,Zehra İMAMOĞLU TAŞKAYA. İLKOKUL ÖĞRENCI VELİLERININ KAHVALTI ALIŞKANLIKLARI, DAVRANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ. no. 140–154, Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 2020.