Journal of Yaşar University

Journal of Yaşar University

Servetin Tüketim Üzerindeki Asimetrik Etkileri

Yazarlar: Musa BAYIR, Hüseyin GÜVENOĞLU

Cilt 15 , Sayı 60 , 2020 , Sayfalar 971 - 986

Konular:Sosyal

DOI:10.19168/jyasar.730082

Anahtar Kelimeler:Servet Etkisi,Tüketim,Konut Serveti,Finansal Servet,Asimetrik İlişki

Özet: Hanehalkı tüketim harcamaları ile ilgili kararlarını yalnızca cari gelirlerini değil, sahip oldukları serveti de göz önünde bulundurarak almaktadır. Bu durum iktisat literatüründe servet etkisi olarak isimlendirilmektedir. Teorik olarak, hane halkı servetinde yaşanan değişim tüketim harcamalarını etkilemektedir. Bu çerçevede, servet etkisinin varlığının ekonomi üzerinde önemli etkilerinin olacağı ifade edilebilir. Diğer taraftan, Türkiye ekonomisinde son yıllarda konut ve finansal varlıkların fiyatlarında önemli dalgalanmalar yaşanmıştır. 2008 finansal krizi konut fiyatlarında yaşanan gelişmelerin toplam talep üzerindeki uyarıcı etkisinin önemini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, yaşanan gelişmeler servetteki artış ve azalışın tüketim üzerindeki etkisinin aynı olmadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı konut ve finansal servetteki değişimin tüketim harcamaları üzerindeki asimetrik etkilerini ampirik olarak araştırmaktır. Çalışmada, iki ampirik model tahmin edilmektedir. Birincisinde, konut servetinin tüketim üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. İkinci modelde ise finansal servetin tüketim üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın yöntemi sınır testi ve NARDL’dir. Analizler 2011:Q1-2019:Q4 dönemini kapsamaktadır. Çalışmanın ampirik bulguları servet ve tüketim arasında asimetrik eşbütünleşme ilişkisi olduğunu göstermiştir. Uzun dönemde, konut servetindeki artışın tüketim üzerinde bir etkisi yoktur. Ancak, konut servetindeki %1’lik bir azalma tüketimi %0.32 düşürmektedir. Finansal servetteki değişimin tüketim üzerindeki etkisi ise hem artış hem azalış durumunda ortaya çıkmaktadır. Finansal servetteki %1’lik artış tüketimi %0.18 artırırken, finansal servetteki %1’lik düşme tüketimi %0.21 azaltmaktadır. Sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, analiz döneminde servet etkisinin geçerli olduğu ifade edilebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Servetin Tüketim Üzerindeki Asimetrik Etkileri}, volume={15}, number={971–986}, publisher={Journal of Yaşar University}, author={Musa BAYIR,Hüseyin GÜVENOĞLU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Musa BAYIR,Hüseyin GÜVENOĞLU. (2020). Servetin Tüketim Üzerindeki Asimetrik Etkileri (Vol. 15). Vol. 15. Journal of Yaşar University.
MLA
KOPYALA
Musa BAYIR,Hüseyin GÜVENOĞLU. Servetin Tüketim Üzerindeki Asimetrik Etkileri. no. 971–986, Journal of Yaşar University, 2020.