Journal of Yaşar University

Journal of Yaşar University

Planting Paper: An Environmentally Responsible Design Project in an Art and Design Institution

Yazarlar: Amama FAROOQ, Ali FORSI, Mine OVACIK

Cilt 10 , Sayı 39 , 2015 , Sayfalar 1 - 12

Konular:Sosyal

DOI:10.19168/jyu.22495

Anahtar Kelimeler:Derin ve Sosyal Ekoloji,Kağıt Dönüşümü,Kağıt-Tüketimi,Sağduyulu Tasarım,Ağaç Dikimi

Özet: Bu çalışma, Yaşar Üniversitesi’nde (İzmir-Türkiye) (3. yazar tarafından) verilen “Sağduyulu Tasarım 2” adlı yüksek lisans dersinde yapılan bir araştırmayı bir vaka çalışması olarak sunmaktadır. Bu vaka çalışması, Sanat ve Tasarım öğrencileriyle birlikte ve onlar için, eğitimlerinin başlangıcında katılabilecekleri bir “Ağaç Dikme Festivali” organize etmeyi örnek bir etkinlik olarak önerir. Bu etkinliğin amacı, tasarım eylemi ve eylemciliği aracılığıyla, yerel bir akademik toplulukta kağıt tüketim farkındalığı yaratmak ve bir enstitünün gerçekleştireceği sosyo-ekolojik bir hareketin parçası olarak öğrencilerin gelecek 4 yıllık tasarım eğitimlerinde tüketecekleri kağıtların yerine ağaç dikerek ağaçlanmaya katkı sağlamalarıdır. Bu çalışmanın amacı ise; ampirik bir uygulama-odaklı araştırmayı paylaşarak “Eğitimde Sosyal Sorumluluk” konusuna katkı sağlamaktır. İki yüksek lisans öğrencisinin2 (ilk iki yazar) yerel ve sosyal etkileşime sahip bir araştırma süreciyle gerçekleştirdiği bu deneysel tasarım eylemciliği projesi, basit yöntemlerin uygulanmasıyla veyakın çevredeki kağıt tüketimindeki kayda değer rakamların bulunmasıyla araştırmacılar için değerli bir öğrenme deneyimine dönüşmüştür. Araştırma süreci; literatür tarama, tasarım öğrencileri ve akademisyenler arasında yapılan anket çalışması, okuldaki gözlemler ve dersin yılsonu sergisinde festival hakkındaki bilgilendirme çalışmaları ve bu festivale katılabilecek öğrencilerin, akademisyenlerin tepkilerinin toplanması ve kayıt altına alınması aşamalarını içerir. Tasarım düşüncesi, henüz sosyal ve çevresel sorumluluk içermeyen düşünce biçiminin gündelik yaşamdaki öğrenci alışkanlıklarını hangi yollarla değiştirebilir? sorusu çalışmanın yola çıkış noktasıdır. Anket çalışmasının sonunda, fakültedeki bir tasarım öğrencisinin 4-yıllık tasarım eğitimi süresinde 4 ağaç kadar kağıt tükettiği tespit edilmiştir. “1. Ağaç Dikim Festivali” organize edildiğinde, bu yerel akademik topluluktan 153 kişinin 612 ağaç dikeceği sonucu bulunmuştur. Sonuç olarak, basit bir “farkındalık eylemi” (ağaç dikme festivali), oluşturabileceği zincirleme bir tepkimeyle, uzun vadede kitlesel bir değişimi başlatma potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel, ticari dünyanın ekonomik odaklı düşüncesi yerine, sağduyulu düşünceyle insan ile doğa arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına ortaya konan bir çabadır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Planting Paper: An Environmentally Responsible Design Project in an Art and Design Institution}, volume={10}, number={1–12}, publisher={Journal of Yaşar University}, author={Amama FAROOQ,Ali FORSI,Mine OVACIK}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Amama FAROOQ,Ali FORSI,Mine OVACIK. (2015). Planting Paper: An Environmentally Responsible Design Project in an Art and Design Institution (Vol. 10). Vol. 10. Journal of Yaşar University.
MLA
KOPYALA
Amama FAROOQ,Ali FORSI,Mine OVACIK. Planting Paper: An Environmentally Responsible Design Project in an Art and Design Institution. no. 1–12, Journal of Yaşar University, 2015.