Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi

Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi

İSTANBUL’DA ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARI VE ÇOCUK EVLERİ SİTESİNDE KALAN ÇOCUKLARIN BESLENME DURUMLARI VE YEMEK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETLERİNİN BELİRLENMESİ

Yazarlar: Şule AKTAÇ, Güleren SABUNCULAR, Sermin GENÇ, Büşra VURAL, Fatma Esra GÜNEŞ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 215 - 231

Konular:Sosyal Çalışma

Anahtar Kelimeler:Yetiştirme yurtları,Çocuk evleri sitesi,Sevgi evleri,Adölesan,Beslenme

Özet: Amaç: Bu çalışmanın amacı çocuk yetiştirme yurtlarında ve çocuk evleri sitesinde kalan çocukların beslenme durumlarını, yemek hizmetleri koşullarını ve yemek hizmetlerinden memnuniyetlerini saptamaktır. Yöntem: Çalışma İstanbul’daki 2 yetiştirme yurdu ve 1 çocuk evleri sitesinde kalan gönüllü 108’i erkek 84’ü kız, 192 çocukla gerçekleştirilmiştir. Anket formuyla demografik özellikleri, beslenme durumları ve yemek hizmeti memnuniyetlerine yönelik bilgiler edinilmiş ve vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi ile üst orta kol çevresi ölçülmüştür. Bulgular: Çocukların boy uzunluğu ortanca değeri erkeklerde ve kızlarda sırasıyla 168,5 cm ve 160,0 cm’dir. Vücut ağırlığı ortanca değeri ise her iki grupta da 57,9 kg’dır. Yaşa göre BKİ z-skoru erkeklerde 0.3 ve kızlarda 0.2, erkeklerin %85.2’si ve kızların %85.7’si WHO referanslarına göre normal aralıktadır. Et yemekleri, köfteler, kuru baklagiller, etli dolmalar, tavuk yemekleri, yoğurt, ayran ve süt tüketiminin erkeklerde, fast food yiyeceklerin tüketiminin ise kızlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Memnuniyet durumları incelendiğinde; servis personeli (%91,1), yemekhane temizliği (%85,9), yemeklerin sıcaklığı (%85,4), yemekhanenin fiziksel koşulları (%83,8), yemek yeme süresinin yeterliliği (%82,3),  ve yemeklerin servis edilen miktarında (%[1]82,8) memnuniyetin yükseldiği görülmüştür. Yemeklerin lezzeti (%28,7), çeşitliliği (%33,3) ve iyi pişme durumunda (%24,0) ise memnuniyetin azaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın diğer yetiştirme yurtları ve çocuk evleri sitelerini kapsayacak şekilde daha büyük örneklemde yapılması iyileştirmeye yönelik çözümler sunulabilmesinde fayda sağlayabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={İSTANBUL’DA ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARI VE ÇOCUK EVLERİ SİTESİNDE KALAN ÇOCUKLARIN BESLENME DURUMLARI VE YEMEK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETLERİNİN BELİRLENMESİ}, volume={2}, number={2}, publisher={Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi}, author={Şule AKTAÇ,Güleren SABUNCULAR,Sermin GENÇ,Büşra VURAL,Fatma Esra GÜNEŞ}, year={2018}, pages={215–231} }
APA
KOPYALA
Şule AKTAÇ,Güleren SABUNCULAR,Sermin GENÇ,Büşra VURAL,Fatma Esra GÜNEŞ. (2018). İSTANBUL’DA ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARI VE ÇOCUK EVLERİ SİTESİNDE KALAN ÇOCUKLARIN BESLENME DURUMLARI VE YEMEK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETLERİNİN BELİRLENMESİ (Vol. 2, pp. 215–231). Vol. 2, pp. 215–231. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Şule AKTAÇ,Güleren SABUNCULAR,Sermin GENÇ,Büşra VURAL,Fatma Esra GÜNEŞ. İSTANBUL’DA ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARI VE ÇOCUK EVLERİ SİTESİNDE KALAN ÇOCUKLARIN BESLENME DURUMLARI VE YEMEK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETLERİNİN BELİRLENMESİ. no. 2, Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 2018, pp. 215–31.