Nitel Sosyal Bilimler

Nitel Sosyal Bilimler

Design-Based Self-Study; Is One’s Philosophy of Education Fixed?/ Tasarım Temelli Öz Araştırması: Eğitim Felsefesi Sabit midir?

Yazarlar: Nesrin OZTURK

Cilt 3 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 191 - 212

Konular:Eğitim, Bilimsel Disiplinler

DOI:10.47105/nsb.915992

Anahtar Kelimeler:Eğitim felsefesi,Öz araştırması,Tasarım temelli araştırma,Öğretim,Öğretmen eğitimcisi

Özet: Eğitim felsefesi, öğretmenlerin öğretme ve öğrenmeye dair algıları, inançları ve değerleri ile ilgilidir. Bunlar, öğretim etkinliği için öğretmenlerin referans noktalarıdır. Bu çalışmada, eğitim felsefem ve öğretim uygulamalarım arasındaki rahatsız edici bir uyuşmazlığı yönetmek için kendi durumumu inceledim. Bu amaçla, tasarım temelli araştırma yöntemleriyle öz araştırma metodolojisini kullandım ve baskın felsefelerimi yansıtmayan öğretim durumlarını tematik analiz yoluyla inceledim. Bulgularım, dersin farklı aşamalarında farklı eğitim felsefeleri uyguladığımı ortaya koydu. Bölüm beklentilerini karşılamaya yönelik hazırlanan öğretim programı geleneksel felsefeleri yansıtırken, öğretim uygulamaları öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerini desteklemek içim İlerlemecilik ve Yeniden Yapılandırmacılıktan etkilenmiştir. Eğitim felsefelerimi tatmin edici bir şekilde yansıtamamam, öğretim açısından kişisel bir memnuniyetsizlik yarattı ve bu memnuniyetsizliğimi gidermek için ders boyunca öğretime dair değişiklikler yaptım. Başlangıçta öğretmen adaylarının geleneksel öğretim anlayışını fark ettiğimden onların bakış açılarını genişletmek amacıyla Yeniden Kurmacılık ve Varoluşçuluğu kullandım. Fakat bu dersler boyunca öğretmen adaylarının derse katılım oldukça düşüktü ve ders içeriğini kavrayışlarını değerlendirmek için İlerlemeciliği benimsedim. Öğretmen adaylarının öğretim analizini inceledikten sonra, onların öğrenmeyle ilgili geleneksel inançlarını da fark ettim. Bu farkındalık beni çalışmanın bağlamını incelemeye yöneltti. Uzun bir süre Türk eğitim sistemi Daimicilik ve Esasicilik özelliklerini yansıtmıştır. İlerlemecilik ise son zamanlarda benimsenmiştir. Bu bağlamda, Varoluşçu ve Yeniden Kurmacı öğretimin etkili olamayacağını görüp Esasicilik, İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık ilkelerine yönelerek öğretim yaptım. Böylelikle öğrencilerimin öğrenme alışkanlıklarına hitap ederek, mesleki gelişimlerini iş gücü taleplerine cevap verebilecekleri şekilde destekledim. Özerk, iyi eğitimli ve eleştirel düşünen öğretmenlerin yetiştirilmesine değer verdiğimden son haftalarda Varoluşçu ve İlerlemeci öğretim uygulamalarına ağırlık verdim. Öğretim tasarımımın yanında bağlam ve paydaşların özellikleri gibi dış etkenler nedeniyle bu dersi ideal olarak kabul ettiğim şekilde öğretemedim.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Design-Based Self-Study; Is One’s Philosophy of Education Fixed?/ Tasarım Temelli Öz Araştırması: Eğitim Felsefesi Sabit midir?}, volume={3}, number={191–212}, publisher={Nitel Sosyal Bilimler}, author={Nesrin OZTURK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Nesrin OZTURK. (2021). Design-Based Self-Study; Is One’s Philosophy of Education Fixed?/ Tasarım Temelli Öz Araştırması: Eğitim Felsefesi Sabit midir? (Vol. 3). Vol. 3. Nitel Sosyal Bilimler.
MLA
KOPYALA
Nesrin OZTURK. Design-Based Self-Study; Is One’s Philosophy of Education Fixed?/ Tasarım Temelli Öz Araştırması: Eğitim Felsefesi Sabit Midir? no. 191–212, Nitel Sosyal Bilimler, 2021.