Journal of Political Administrative and Local Studies

Journal of Political Administrative and Local Studies

YEREL YÖNETİM SİSTEMLERİNDE İTALYA ÖRNEĞİ

Yazarlar: Hülya KÜÇÜK

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 1 - 26

Konular:Siyasi Bilimler

Anahtar Kelimeler:Merkez-Çevre İlişkisi,Yerel Yönetimler,Yerel Yönetim Tarihi

Özet: Bir ülkedeki kamu yönetimi sisteminin iki temel kademesini oluşturan merkezi yönetim ve yerel yönetim arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Yerel yönetimler, merkezi yönetimin daha iyi işlemesi, yerel demokrasinin var olabilmesi, halkın istek ve ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin cevap verilebilmesi için hizmet veren özerk kuruluşlardır. Yerel yönetimlerin merkezi yönetim içerisinde önemli bir yere sahip olması bu kuruluşların özerkliğinin sınırlarını da ön plana çıkarmaktadır. Yerel yönetimlerin özerk olabilmesinde; idarenin bütünlüğünü sağlamak için yerel yönetimlerin merkezi yönetim tarafından denetlendiği idari vesayet denetiminin sınırlarının net bir şekilde belirlenmiş olması özerkliğin korunması için çok önemlidir. Merkez ve yerel arasındaki bu ilişki ülkeden ülkeye göre farklılık göstermektedir. Her ülkede merkezi yönetim ve yerel yönetim arasındaki ilişkinin boyutu, yerel yönetimlerin yasal hakları birbirinden farklıdır. Bu bağlamda geçmişinde katı merkeziyetçi bir yönetim yapısına sahip bir ülkeyken geçirdiği dönüşümle bugün üniter yönetim yapısını koruyarak beşi özel statülü on beşi olağan statülü olmak üzere toplamda yirmi özerk bölgeli bir yapıya dönüşen İtalya’nın yerel yönetim birimlerini incelemek bu dönüşümü anlayabilmek açısından önemlidir. 1948 İtalyan Anayasası’nın Beşinci Bölümünde yerel yönetimler; bölgeler, iller ve belediyeler olarak sayılmaktadır. Yerel ve bölgesel yönetimlerin yasal dayanak kazanması verilen önemli mücadeleler sonunda olmuştur. İtalya 1990, 2001 ve 2003 yıllarında yaptığı yerel yönetim reformları ile yerel yönetimlerin özerkliğini önemli ölçüde genişletmiştir. Bu çalışmanın amacı, İtalya’daki yerel yönetim sisteminin tarihsel sürecini, bugün yerel yönetimlerin nasıl bir özerkliğe sahip olduğunu ve bu dönüşümünü ayrıntılı bir şekilde irdelemektir. Bu çalışmanın ilk bölümünde merkez-çevre kuramı ile kavramsal çerçeve oluşturularaktır.  Çalışmanın ikinci bölümünde İtalya’nın yerel yönetim tarihi incelenecektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise İtalya’nın yerel yönetim sistemi (iller ve belediyeler) ve yerel yönetimlerin mali kaynakları merkez-çevre kuramı bağlamında ele alınacaktır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={YEREL YÖNETİM SİSTEMLERİNDE İTALYA ÖRNEĞİ}, volume={2}, number={1}, publisher={Journal of Political Administrative and Local Studies}, author={Hülya KÜÇÜK}, year={2019}, pages={1–26} }
APA
KOPYALA
Hülya KÜÇÜK. (2019). YEREL YÖNETİM SİSTEMLERİNDE İTALYA ÖRNEĞİ (Vol. 2, pp. 1–26). Vol. 2, pp. 1–26. Journal of Political Administrative and Local Studies.
MLA
KOPYALA
Hülya KÜÇÜK. YEREL YÖNETİM SİSTEMLERİNDE İTALYA ÖRNEĞİ. no. 1, Journal of Political Administrative and Local Studies, 2019, pp. 1–26.