Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi
Yazarlar: Nazife KOÇ, Filiz ADANA
Konular:Halk ve Çevre Sağlığı
DOI:10.54061/jphn.995982
Anahtar Kelimeler:Tarım,Sağlık,Sağlık Okuryazarlığı,İşçiler,Algı
Özet: Amaç: Bu, tarım işçilerinin yaşam koşulları, sağlık algısı, sağlık okuryazarlığı düzeyleri ve ilgili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmış kesitsel bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evreni 915 kişiden, örneklemi ise 269 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri tarım işçilerinin yaşadığı bir köyde ev ziyareti yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama araçları olarak anket formu, Sağlık Algısı Ölçeği ve Avrupa Okuryazarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programında ve elektronik ortamda değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre; Katılımcıların %42.4'ü kadın, %57.6'sı erkek ve yaş ortalaması 50.89±13.88'dir. Isınmak için soba kullananların Sağlık Algısı Ölçeği puanı; musluk suyu içenlerin, tulum giymeyenlerin ve işten sonra duş almayanların Avrupa Okuryazarlık Ölçeği puanı daha düşük bulundu (p<0.05). Sonuç: Çalışmanın sonunda, ısınma şekli ile sağlık algısı arasında; içme suyu tercihi, tulum giyme ve duş alma ile sağlık okuryazarlığı ilişki olduğu bulundu. Bu kapsamda tarım işçilerine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması önerilmektedir.