Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi

Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi

Nutrition Knowledge Levels of Obese and Overweight Factory Workers and Related Factors

Yazarlar: Elif SARAÇ, Esra YILDIZ

Cilt 2 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 184 - 196

Konular:Halk ve Çevre Sağlığı, Temel Sağlık Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Healty nutrition,Factory,Worker,Occupational health

Özet: Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez ve fazla kilolu fabrika işçilerinin beslenme bilgi düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemektir. Yöntem: İstatistiksel analiz için 88 işçinin verileri kullanılmıştır. Katılımcıların farklı BKI değerleri olduğu belirlenmiş ve bu değerler WHO sınıflandırmasına göre [<18.5 zayıf, 18.5-24.9 normal, 25.0-29.9 fazla kilolu, ≥30.0 obez] değerlendirilmiştir. Verilerin toplanmasında 18 soruluk Tanıtıcı Özellikler Formu, Yetişkin Beslenme Bilgisi Ölçeği kullanılmış, veriler SPSS Windows 20.00 Paket programında değerlendirilmiştir. Analizlerde ki-kare testi, Tek Yönlü ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi ve Bağımsız t-testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan işçilerin ortalama yaşı 43.71±6.21, minimum yaş 22, maksimum ise 52 idi. Yetişkin Beslenme Bilgisi Ölçeği Temel Beslenme Bilgisi puan ortalamaları 45.80±5.66, Besin Tercihi puan ortalamaları 33.52±5.38’tür. Besin Tercihi puan ortalaması ile günlük öğün sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Ölçek ile diğer ilişkili faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Sonuç ve Öneriler: Çalışmaya katılanların Temel Beslenme ve Besin Tercihleri bilgi düzeyleri orta seviyededir. Günlük öğün sayısının besin tercihlerini etkilediği belirlenmiştir. Yaş, BKI, medeni durum, sigara ve alkol kullanma durumu, beden kitle indeksi değerleri, herhangi bir sağlık sorunu olma durumunun beslenme bilgisi üzerinde bir etkisi yoktur. Beslenme eğitim programları, işçiler için sağlıklı yaşam tarzı davranışları kazanmaya yönelik stratejileri içermelidir. Ayrıca iş sağlığı alanında beslenmenin önemini vurgulamak için farklı grup analizleri ile daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Beslenme, Obez, İşçi.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Nutrition Knowledge Levels of Obese and Overweight Factory Workers and Related Factors}, volume={2}, number={184–196}, publisher={Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi}, author={Elif SARAÇ,Esra YILDIZ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Elif SARAÇ,Esra YILDIZ. (2020). Nutrition Knowledge Levels of Obese and Overweight Factory Workers and Related Factors (Vol. 2). Vol. 2. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi.
MLA
KOPYALA
Elif SARAÇ,Esra YILDIZ. Nutrition Knowledge Levels of Obese and Overweight Factory Workers and Related Factors. no. 184–196, Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, 2020.