Studies in Educational Research and Development

Studies in Educational Research and Development

Hermenötik döngüsel tarihi bir zihniyet okuması: Mustafa Kemal Atatürk

Yazarlar: Cihan KARA

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 163 - 197

Konular:Eğitim, Bilimsel Disiplinler

Anahtar Kelimeler:Atatürk,Atatürk’ün Zihniyeti,Atatürk’ün Felsefesi

Özet: Bu çalışmanın amacı Mustafa Kemal Atatürk’ün bir bilgi sosyolojisi terimi olarak ‘zihniyet’ yapısını; neden olduğu somut tarihi, toplumsal ve siyasi gelişmeler ışığında ve sosyal bilimlerin bazı kavramsal ölçütleriyle bütünlüklü bir okumaya tabi tutmaktır. Yöntem olarak tarihsel araştırma ve Gadamerci Hermenötik Döngüsel Analiz kullanılmıştır. Atatürk’ün tefekküründe millet devlet için değil, devlet millet içindir. Atatürk’ün felsefesinde yaygın kanının aksine asıl olan devlet değil millettir ve millet nihai amaçtır ve sosyolojik bir aşamadır. Üstelik milli mücadeleyi başlatan ve yürüten kadronun sivil niteliği de gözlerden kaçan önemli bir husustur. Onun sivil siyaset felsefesi ile çoğulcu eğitim felsefesi yakından ilişkilidir. Atatürk’ün millet sevgisi boğucu, hegemonik ve sahip olmaya dayalı değil, özgürleştirici, bireysel ve milli karakteri besleyici, üretken bir bilgelik sevgisine philo-sophia (felsefe)’ya dayanmaktadır.Düşünce şekilleriyle, toplum şekilleri arasında kaçınılmaz bir ilişki gören Atatürk sosyolojik terminolojiyle Türk milletinin “bilgiler sistemini” değiştirmiştir. Eşsiz bir eğitimci, hatta saygın eğitim bilimcilerce bir eğitim bilimci olarak kabul görenAtatürk zihniyet değişimiyle içine girilecek uygar dünyaya doğru bir tavır almıştır. Bu hedef yolundaAtatürk’ün eğitim felsefesi ve eğitim politikalarının çağdaşı diğer devlet adamlarınınkinden oldukça farklı olarak totaliter olmadığı, demokrasiyi “ülke aşkı” olarak niteleyerek milli egemenlik (cumhuriyet), demokrasi ve bütün vatandaşların eşit siyasal haklarını tanımayı vatanı için sorumluluk alan aktif bir vatanseverliğin gereği saydığı gibi önemli sonuçlara ulaşılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Hermenötik döngüsel tarihi bir zihniyet okuması: Mustafa Kemal Atatürk}, volume={2}, number={163–197}, publisher={Studies in Educational Research and Development}, author={Cihan KARA}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Cihan KARA. (2018). Hermenötik döngüsel tarihi bir zihniyet okuması: Mustafa Kemal Atatürk (Vol. 2). Vol. 2. Studies in Educational Research and Development.
MLA
KOPYALA
Cihan KARA. Hermenötik Döngüsel Tarihi Bir Zihniyet Okuması: Mustafa Kemal Atatürk. no. 163–197, Studies in Educational Research and Development, 2018.