Journal of Agriculture
Yazarlar: Hakkı AKDENİZ
Konular:Mühendislik
Anahtar Kelimeler:Ekim yöntemleri,Korunga,Kılçıksız brom,Adi otlak ayrığı,Verim,Yem kalitesi
Özet: Araştırma, korunganın (Onobrycis sativa Leys.) buğdaygillerden kılçıksız brom (Bromus inermis Leys.) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium Host. Beauv) ile oluşturdukları karışım ve oranlarının değişik ekim şekillerindeki verim performansları araştırılmıştır. Deneme, bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri deneme alanlarında, 1994 yılında, ana parsellere dört ekim (serpme, 30, 45 ve 60 cm), alt parsellere 2 karışım şekli (1: korunga + kılçıksız brom, 2: korunga + mavi ayrık) alt-alt parsellere ise karışım oranları (korunga + buğdaygil; % 100, 75, 50 , 25 ve 0) konulmuştur. İki yıllık sonuçlara göre, korunga, kılçıksız brom ve adi otlak ayrığının yaş ot verimleri sırasıyla, 2455.0, 1125.7 ve 1155.9 kg da-1; kuru ot verimleri 631.4, 368.1 ve 362.5 kg da-1; ham protein oranları % 14.74,% 8.16% 8.56 ve ham protein verimleri ise 100.0, 28.3 ve 31.4 kg da-1 olmuştur. En yüksek ham protein oranı (% 12.90), korunga + kılçıksız brom karışımından elde edilmiş olup, ekim yöntemleri, yaş ot verimi, kuru ot ve protein verimini önemli derecede etkilemiştir. Serpme ekim metodunda 2021.5 kg da-1 yaş ot, 553.0 kg da-1 kuru ot ve 73.4 kg da- ham protein elde edilmiştir. 30, 45 ve 60 sıra aralıklarında ise sırasıyla 2108.2, 1838.9 and 1549.0 kg da-1 yaş to; 555.3, 510.9 ve 415.8 kg da-1 kuru ot; 75.0, 66.0 ve 52.9 kg da-1 ham protein verimi alınmıştır. Buna göre, 30 cm'lik sıra aralığında korunga'da,yüksek yaş ve ot verimi ile protein verimine ulaşırken, kılçıksız bromda adi otlak ayrığında 45 cm'lik ara sıra aralığında ulaşılmıştır. Yüksek ve kaliteli ot elde etmek için korunga ile beraber kılıçıksız brom ve adi otlak ayrığını, uygun oranda hazırlanıp farklı ekim usullerinde yetiştirilebilir.