Journal of Agriculture

Journal of Agriculture

Determination of Physical, Chemical Properties of the Hot Springs Waters and Comparison of Bacteria: Hot Springs in the East and Southeast Anatolia Region of Turkey

Yazarlar: Orhan ULUÇAY, Arzu GÖRMEZ, Cem ÖZİÇ

Cilt 4 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 24 - 29

Konular:Mühendislik, Ziraat

DOI:10.46876/ja.925218

Anahtar Kelimeler:Bacillus,Kaplıcalar,Fiziko-Kimyasal özellikler,Termofilik,Sıcak su

Özet: Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki altı farklı kaplıcadan 2017 yılında (Ağrı, Van, Şırnak, Mardin, Siirt ve Erzurum) termal sıcak su örnekleri toplanmıştır. Çalışma süresince su örneklerinin çeşitli fizikokimyasal özelliklerinin analizi ve kaplıcalarda bulunan mikroorganizma çeşitliliği araştırılmıştır. Çalışma süresince su sıcaklığı, pH, iletkenlik, nitrojen dioksit, amonyum, nitrat, demir, alüminyum, bakır, kurşun ve kükürt gibi on bir fiziko-kimyasal parametre incelenmiştir. Beş farklı bakteri türü bir veya daha fazla farklı kaplıcada tespit edilmiştir. Kaplıca suyunun kaynak sıcaklıkları sırasıyla Ağrı (Davut ve Köprü), Erzurum (Pasinler), Van (Hasanabdal), Siirt (Hista), Mardin (Dargeçit) ve Şırnak (Güçlükonak) için minimum ve maksimum sıcaklık değerleri (62-78°C), (40-46°C), (60-66°C), (62-67°C), (59-62°C) ve (59-67°C) olarak belirlendi. Kaplıca sularında fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından da genel olarak farklılıklar gözlenildi.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Determination of Physical, Chemical Properties of the Hot Springs Waters and Comparison of Bacteria: Hot Springs in the East and Southeast Anatolia Region of Turkey}, volume={4}, number={24–29}, publisher={Journal of Agriculture}, author={Orhan ULUÇAY,Arzu GÖRMEZ,Cem ÖZİÇ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Orhan ULUÇAY,Arzu GÖRMEZ,Cem ÖZİÇ. (2021). Determination of Physical, Chemical Properties of the Hot Springs Waters and Comparison of Bacteria: Hot Springs in the East and Southeast Anatolia Region of Turkey (Vol. 4). Vol. 4. Journal of Agriculture.
MLA
KOPYALA
Orhan ULUÇAY,Arzu GÖRMEZ,Cem ÖZİÇ. Determination of Physical, Chemical Properties of the Hot Springs Waters and Comparison of Bacteria: Hot Springs in the East and Southeast Anatolia Region of Turkey. no. 24–29, Journal of Agriculture, 2021.