Journal of Agriculture
Yazarlar: Orhan ULUÇAY, Arzu GÖRMEZ, Cem ÖZİÇ
Konular:Mühendislik, Ziraat
DOI:10.46876/ja.925218
Anahtar Kelimeler:Bacillus,Kaplıcalar,Fiziko-Kimyasal özellikler,Termofilik,Sıcak su
Özet: Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki altı farklı kaplıcadan 2017 yılında (Ağrı, Van, Şırnak, Mardin, Siirt ve Erzurum) termal sıcak su örnekleri toplanmıştır. Çalışma süresince su örneklerinin çeşitli fizikokimyasal özelliklerinin analizi ve kaplıcalarda bulunan mikroorganizma çeşitliliği araştırılmıştır. Çalışma süresince su sıcaklığı, pH, iletkenlik, nitrojen dioksit, amonyum, nitrat, demir, alüminyum, bakır, kurşun ve kükürt gibi on bir fiziko-kimyasal parametre incelenmiştir. Beş farklı bakteri türü bir veya daha fazla farklı kaplıcada tespit edilmiştir. Kaplıca suyunun kaynak sıcaklıkları sırasıyla Ağrı (Davut ve Köprü), Erzurum (Pasinler), Van (Hasanabdal), Siirt (Hista), Mardin (Dargeçit) ve Şırnak (Güçlükonak) için minimum ve maksimum sıcaklık değerleri (62-78°C), (40-46°C), (60-66°C), (62-67°C), (59-62°C) ve (59-67°C) olarak belirlendi. Kaplıca sularında fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından da genel olarak farklılıklar gözlenildi.