Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Finansal Liberalizasyon ve Gelir Dağılımı İlişkisi: G 10 Ülkeleri için Panel Kantil Regresyon Analizi

Yazarlar: Koray UYGUR, Volkan HAN

Cilt 5 , Sayı Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Kongresi: Krizler , 2021 , Sayfalar Belirsizlikler ve Arayışlar Özel Sayısı

Konular:İktisat

DOI:10.33399/biibfad.1029345

Anahtar Kelimeler:Gelir eşitsizliği,Finansal serbestleşme,Küreselleşme,Ekonomik büyüme,Panel Kantil Analizi

Özet: Bu çalışmanın amacı, seçilmiş G10 ülkelerinde finansal serbestleşmenin ve seçilen kontrol değişkenlerin (ticari açıklık, ekonomik büyüme, Ar-Ge harcamaları ve kamu harcamaları) gelir eşitsizliği üzerindeki etkisinin 1997-2019 yılları arasında incelemektir. Panel kantil regresyon modeli kullanılarak Standartlaştırılmış Dünya Gelir Eşitsizliği Veri tabanınından elde edilen gelir eşitsizliği verisi üzerinde finansal serbesleşme değişkeni olarak seçilen Smt (borsa ciro oranı) ve Smc (borsa kapitalizasyon oranı)’nin yanında ticaret, ekonomik büyüme, Ar-Ge harcamaları ve kamu harcamaları kontrol değişkenlerinin etkisi araştırılmıştır. Panel kantil sonuçları incelendiğinde, ticari açıklık, smt, Ar-Ge harcamaları ve kamu harcamalarının gelir eşitsizliğini azaltıcı bir etkiye sahip oldukları, ekonomik büyümenin ve Smc’nin ise, gelir eşitsizliğini arttırıcı bir etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Ampirik sonuçlar, literatüre uygun olarak finansal serbestleşmenin gelir eşitsizliği üzerindeki belirsiz etkisinin devam ettiğini göstermektedir. Seçilen iki finansal serbestleşme değişkenlerinin gelir eşitsizliği üzerinde birbirinin zıttı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca seçilen gelişmiş ülkelerde gelir eşitsizliği arttıkça ekonomik büyümenin gelir dağılımı üzerindeki bozucu etkisi artmaktadır. Diğer taraftan hükümet harcamalarının gelir dağılımında düzenleyici bir etkiye sahip olduğu görülürken, Ar-Ge harcamalarının da eşitsizlik üzerindeki düzenleyici etkisinin olduğu görülmektedir ve Ar-Ge harcamaları yüksek eşitsizlik seviyesinde gelir dağılımı üzerinde en yüksek düzenleyici etkiye sahiptir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Finansal Liberalizasyon ve Gelir Dağılımı İlişkisi: G 10 Ülkeleri için Panel Kantil Regresyon Analizi}, volume={5}, number={Belirsizlikler ve Arayışlar Özel Sayısı}, publisher={Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi}, author={Koray UYGUR,Volkan HAN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Koray UYGUR,Volkan HAN. (2021). Finansal Liberalizasyon ve Gelir Dağılımı İlişkisi: G 10 Ülkeleri için Panel Kantil Regresyon Analizi (Vol. 5). Vol. 5. Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Koray UYGUR,Volkan HAN. Finansal Liberalizasyon ve Gelir Dağılımı İlişkisi: G 10 Ülkeleri Için Panel Kantil Regresyon Analizi. no. Belirsizlikler ve Arayışlar Özel Sayısı, Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2021.