Rast Müzikoloji Dergisi

Rast Müzikoloji Dergisi

“Mûsikî İnkilâbı”nı Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Kültürel ve Siyasi Mirasi Olarak Yorumlamak

Yazarlar: Bilen IŞIKTAŞ

Cilt 4 , Sayı 1 , 2016 , Sayfalar 1111 - 1126

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Osmanlı,Batılılaşma,Müzik Reformu,Türkiye

Özet: Osmanlı-Türk modernleşmesi 19. yüzyılda sosyo-ekonomik ve siyasal zorunlulukların sonucunda ortaya çıkan sancılı bir süreç olmuştur. Batı’nın etkisi yalnızca devletin siyasi kurumlarında değil, kültürel anlamda da hissedilmeye başlanmıştır. Müzik, mimari ve edebiyat başta olmak üzere, Batı’dan gelen düşünsel ve estetik unsurlar, özellikle müzik kültürü üzerinde belirleyici bir rol oynamıştır. Geleneksel müziğin patronaj ve icra kaynaklarını yitirmeye başlaması Osmanlı-Türk müziğinin yaşadığı dönüşümde etkilidir. Bütün bu süreç, Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen kültürel planlamacılığın ve müzik politikalarının altyapısını oluşturmuştur. Bu makalede amaçlanan 1930’larda “musiki inkılabı” olarak tanımlanan sürecin süreklilik anlayışı içinde Osmanlı dönemindeki altyapısı ve düşünsel mirasına işaret etmektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={“Mûsikî İnkilâbı”nı Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Kültürel ve Siyasi Mirasi Olarak Yorumlamak}, volume={4}, number={1}, publisher={Rast Müzikoloji Dergisi}, author={Bilen IŞIKTAŞ}, year={2016}, pages={1111–1126} }
APA
KOPYALA
Bilen IŞIKTAŞ. (2016). “Mûsikî İnkilâbı”nı Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Kültürel ve Siyasi Mirasi Olarak Yorumlamak (Vol. 4, pp. 1111–1126). Vol. 4, pp. 1111–1126. Rast Müzikoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Bilen IŞIKTAŞ. “Mûsikî İnkilâbı”Nı Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Kültürel ve Siyasi Mirasi Olarak Yorumlamak. no. 1, Rast Müzikoloji Dergisi, 2016, pp. 1111–26.