Rast Müzikoloji Dergisi

Rast Müzikoloji Dergisi

Türk Musıkisi Hakkında Bazı Mütalaalar: Nota - Hafıza İkilemi Ve Hafıza Plüralizmi

Yazarlar: Cem TECİMER

Cilt 5 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 1474 - 1484

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Klasik Türk Musıkisi,Şifahi Musıki Meşk Sistemi,İcra Farklılıkları,Notasyon,Güfte Mecmuaları,Hafıza Plüralizmi

Özet: oluş, geleneğin bizzat kendisini oluşturan ve sözlü intikali esas alan meşk sistemi sebebiyledir. Türk Musıki geleneği de bazı notasyon denemeleri ve görece yaygınlık kazanan güfte mecmuaları hariç tutulduğu vakit ağırlıklı olarak sözlü bir müziktir. Günümüzde notanın kullanımı belirgin şekilde arttıysa da sözlü müzik geleneği devam etmektedir. Bu sözlülüğün başlıca getirisi, müziğin her icrada bir parça yeniden üretimidir. Geleneğin büyük kısmı, çok az istisnalar haricinde, icra farklılıklarını standardize edilmesi lazım gelen bir arıza olarak görmüşken, bu makalede, esasen her eserin küçük varyasyonlarının oluşmasının şifahi geleneğin tabii bir neticesi olduğu savı ileri sürülüyor. Dahası, eserin farklı yorumlarının bir arıza değil, bir zenginlik belirtisi olduğu tezi geliştiriliyor. ‘Hafıza plüralizmi’ olarak ifade edebileceğimiz bu ilkenin şifahi müziklerin doğal ve kabul edilmesi gereken bir neticesi olduğu fikri müdafaa ediliyor.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Türk Musıkisi Hakkında Bazı Mütalaalar: Nota - Hafıza İkilemi Ve Hafıza Plüralizmi}, volume={5}, number={1}, publisher={Rast Müzikoloji Dergisi}, author={Cem TECİMER}, year={2017}, pages={1474–1484} }
APA
KOPYALA
Cem TECİMER. (2017). Türk Musıkisi Hakkında Bazı Mütalaalar: Nota - Hafıza İkilemi Ve Hafıza Plüralizmi (Vol. 5, pp. 1474–1484). Vol. 5, pp. 1474–1484. Rast Müzikoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cem TECİMER. Türk Musıkisi Hakkında Bazı Mütalaalar: Nota - Hafıza İkilemi Ve Hafıza Plüralizmi. no. 1, Rast Müzikoloji Dergisi, 2017, pp. 1474–84.