Rast Müzikoloji Dergisi

Rast Müzikoloji Dergisi

Hafif usulünün çeşitlerinin incelenmesi

Yazarlar: Resul BAĞI

Cilt 6 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 1927 - 1942

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Türk müziği,Usul,Hafif formu

Özet: Geçmişten günümüze meşk sistemine bağlı olarak geleneğin aktarılması yoluyla süregelen Türk Musikisinde müziğin icrası, eğitimi ve buna bağlı olarak gelecek kuşaklara aktarılması önemli bir yere sahiptir.  Türk Musikisinde temel unsurlardan bir tanesi de Usûl konusudur. Türk Musikisi Meşk sisteminin temellerinden biri de usuldür. Buna bağlı olarak Türk musikisinde ritmik kural koyucu olduğu için ifade gücünü arttırır. Teknik olarak notadan veya yazılı bir kaynaktan öğrenilmesi güç olan eserlerin hafızada yer etmesininönemli faktörlerinden biri güfte ise diğeri usuldür. Meşk sisteminde eserin usulü ile birlikte öğrenilmesi esastır. Bu çalışmada, Türk Musikisi açısından önemli bir yere sahip olan usullerden “Hafif Formunda- Hafif- Remel- Remel-i Kebir- Remel-i Sengin- Çâr Darb- Çâr Darb-ı Hafif- Sedarb- Rah-ı Kerd (Rah-ı Kürd)- Muhammes- Darbeyn” on usulün tarihsel müzikoloji bağlamında inceleyerek günümüzdeki kullanımlarına kadar yüzyıllar içerisindeki gelişimlerini veya değişimlerini belirtmeye çalıştık. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Hafif usulünün çeşitlerinin incelenmesi}, volume={6}, number={2}, publisher={Rast Müzikoloji Dergisi}, author={Resul BAĞI}, year={2018}, pages={1927–1942} }
APA
KOPYALA
Resul BAĞI. (2018). Hafif usulünün çeşitlerinin incelenmesi (Vol. 6, pp. 1927–1942). Vol. 6, pp. 1927–1942. Rast Müzikoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Resul BAĞI. Hafif Usulünün Çeşitlerinin Incelenmesi. no. 2, Rast Müzikoloji Dergisi, 2018, pp. 1927–42.