Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Çinkonun Laktat Dehidrogenaz Aktivitesi Üzerine İn Vitro Etkisinin İncelenmesi

Yazarlar: SEVTAP BAKIR, SERKAN KAPANCIK, DENİZ BAKIR, SERPİL ERŞAN, MUSTAFA DOĞAN BEDİR

Cilt 2 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 52 - 58

Konular:Tıp

Anahtar Kelimeler:Çinko,Laktat Dehidrogenaz

Özet:                   Çinko, vücuda dışarıdan alınan inorganik bir maddedir ve enzimlerin aktivitelerini düzenlemesi, proteinlerin yapılarına katılıp stabilizasyonlarını sağlaması ve gen ifadesini kontrol etmesi nedeniyle organizmada önemli rollere sahiptir. Bu çalışmada çinko sülfatın, glikolizin son basamağında yer alan laktat dehidrogenaz enziminin aktivitesine in vitro etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çinko’ nun laktat dehidrogenaz aktivitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla; 1mg/ml, 0.5mg/ml ve 0.25mg/ml derişimine sahip 3 farklı derişimdeki çinko sülfat varlığında laktat dehidrogenaz ortama ilave edilmiş ve 5 farklı substrat(piruvat) derişiminde aktivite değerleri spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Km ve Vmax değerleri saptanmıştır. Laktat dehidrogenazın Vmax değeri 1.43 µmol piruvat/mg protein/dakika, Km değeri 32.57 mM olarak hesaplanmıştır. Tepkime ortamına 1, 0.5 ve 0.25 mg/ml çinko sülfat eklendiğinde laktat dehidrogenaz enzimin sırasıyla %81.2, 77.7 ve 70.7 oranında inhibe olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çinko sülfat derişimindeki artışın, enzimin hem Km hem de Vmax değerlerinde önemli bir azalmaya neden olduğu ve substrat derişiminin arttırılsa bile enzim inhibisyonun devam ettiği tespit edilmiştir. Bu durum da inhibisyon tipinin unkompetetif inhibisyon olduğunu göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Çinkonun Laktat Dehidrogenaz Aktivitesi Üzerine İn Vitro Etkisinin İncelenmesi}, volume={2}, number={1}, publisher={Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={SEVTAP BAKIR,SERKAN KAPANCIK,DENİZ BAKIR,SERPİL ERŞAN,MUSTAFA DOĞAN BEDİR}, year={2017}, pages={52–58} }
APA
KOPYALA
SEVTAP BAKIR,SERKAN KAPANCIK,DENİZ BAKIR,SERPİL ERŞAN,MUSTAFA DOĞAN BEDİR. (2017). Çinkonun Laktat Dehidrogenaz Aktivitesi Üzerine İn Vitro Etkisinin İncelenmesi (Vol. 2, pp. 52–58). Vol. 2, pp. 52–58. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
SEVTAP BAKIR,SERKAN KAPANCIK,DENİZ BAKIR,SERPİL ERŞAN,MUSTAFA DOĞAN BEDİR. Çinkonun Laktat Dehidrogenaz Aktivitesi Üzerine İn Vitro Etkisinin İncelenmesi. no. 1, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2017, pp. 52–58.