Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Sevim Çiftçi Yeğin
Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Anahtar Kelimeler:Sumak ekşisi,Antioksidan içerik
Özet: Farklı yörelerden elde edilen sumak ekşilerinin antioksidan içeriğini belirlemek için yapılmış bir çalışmadır. Rhus coriaria, Rhus cinsinin yurdumuzda yetişen tek türüdür. Özellikle Anadolu’da ekşilik verici olarak kullanılan bir baharattır. Ülkemizde Hatay, Gaziantep, Mersin illerinde çoğunlukla tüketilir. Bitkilerde ikincil metabolit olan fenolik bileşikler antioksidan etkilerden sorumludur. Flavonoidler ve diğer bitki polifenolleri yüksek redoks potansiyelleri ile önemli antioksidanlardır. Fenolik bileşiklerin antioksidan etkileri serbest radikalleri bağlamaları, metallerle şelat oluşturmaları, bazı enzimleri inaktive etmeleriyle açıklanmaktadır. Çalışmamızda Gaziantep, Hatay, Mersin sumak ekşilerinde DPPH (SC50), H2O2 giderme aktivitesi (SC50), Toplam Fenol-Flavonoid düzeyleri (mg/g), Metal-Şelat oluşturma aktivitesi (%), FRAP aktiviteleri (%) belirlenmiş,yüksek DPPH, Toplam Fenol-Flavonoid düzeyi ve H2O2 giderme aktivitesi Gaziantep sumak ekşisinde,yüksek FRAP ve Metal Şelat oluşturma aktivitesi Hatay sumak ekşisinde tespit edilmiştir.