Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

DİYETİN VE KARBONHİDRAT İÇERİĞİNİN MİKROBİYOTAYA ETKİSİ

Yazarlar: Kübra DERYA İPEK, Hande Ögün Yılmaz

Cilt 3 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 29 - 39

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Mikrobiyota,Bakteri,Diyet,Karbonhidrat

Özet: İntestinal mikrobiyota; vücudumuzda fizyolojik, metabolik ve immun sistem üzerinde oldukça önemli görevler üstlenmektedir. Toplam bağırsak mikrobiyotasının %90’dan fazlası Bacteroidetes ve Firmicutes türünden meydana gelmektedir Floradaki bakteriler belirli bir oranda faydalı ve zararlı bakterileri içerir. Faydalı/zararlı bakteri oranı azaldığında “mikrobiyal disbiyozis” adı verilen patolojik bir süreç başlar. Faydalı bakteriler vitamin, kısa zincirli serbest yağ asidleri (KZYA), konjuge linoleik asit (KLA) üretimleri, aminoasid sentezi, safra asitlerinin biyotransformasyonu, sindirilemeyen besinlerin fermantasyonu ve hidrolizi, immün sistemin modülasyonu, amonyak sentezi ve detoksifikasyon gibi biyolojik ve kimyasal süreçlerde rol alırlar. ikrobiyal disbiyozis süreci; alerji, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kanser, lupus, astım, multipl skleroz, Parkinson hastalığı, gluten enteropatisi, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalık ile ilişkili bulunmuştur. Mikrobiyota gelişimini etkileyen faktörler arasında doğum şekli (sezeryan/vajinal), annenin mikrobiyotası, anne sütü alımı, bakterilere çevresel maruziyet, antibiyotik/probiyotik kullanımı ve beslenme bulunmaktadır ve beslenme, düzenlenebilir bir etmen olması nedeniyle de ilgi çekmektedir. Karbonhidratlar bağırsak mikrobiyomunu modifiye etme yetenekleri nedeniyle üzerindefazla çalışılan diyet bileşenidir. Diyet karbonhidratlarının bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri kimyasal yapılarına, dolayısıyla sindirilmeden kolona ulaşıp ulaşamamaları ve konağın karbonhidratı enerji kaynağı olarak kullanabilme yeteneğine bağlıdır. Vücudunönemli enerji kaynağı olan karbonhidratlar mikrobiyotanın da esas enerji kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda diyet karbonhidrat miktarının ve türünün değiştirilmesi ile bağırsak mikrobiyota kompozisyonunda ve metabolik ürünlerde hızla önemli değişikler sağlandığı kaydedilmiştir. Bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinde karbonhidratların etkileri değerlendirildiğinde, diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir. Belirli bakteriyel cinsler üzerindeki etkilerine ilişkin olarak, birçok çalışma sindirilemeyen karbonhidratlardan zengin bir diyetinçok bağırsak bifidobakterileri ve laktik asit bakterilerini arttırdığını ileri sürmektedirTam tahıl ve buğday kepeği açısından zengin olan sindirilemeyen karbonhidratlı diyetler, bağırsak Bifidobacteria ve Lactobacilli'deki artışla bağlantılıdır. Dirençli nişasta ve tam tahıllı arpa gibi diğer sindirilemeyen karbonhidratlar da Ruminococcus, E. rectale ve Roseburia'nın bolluğunu arttırmaktadır. Yüksek lif ve bitkisel polisakkaritlerden zengin beslenmenin kısa zincirli yağ asitlerini ve mikrobiyal çeşitliliği anlamlı olarak arttırdığı gösterilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={DİYETİN VE KARBONHİDRAT İÇERİĞİNİN MİKROBİYOTAYA ETKİSİ}, volume={3}, number={2}, publisher={Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Kübra DERYA İPEK,Hande Ögün Yılmaz}, year={2018}, pages={29–39} }
APA
KOPYALA
Kübra DERYA İPEK,Hande Ögün Yılmaz. (2018). DİYETİN VE KARBONHİDRAT İÇERİĞİNİN MİKROBİYOTAYA ETKİSİ (Vol. 3, pp. 29–39). Vol. 3, pp. 29–39. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Kübra DERYA İPEK,Hande Ögün Yılmaz. DİYETİN VE KARBONHİDRAT İÇERİĞİNİN MİKROBİYOTAYA ETKİSİ. no. 2, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2018, pp. 29–39.