Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

HEMŞİRE, HEKİM VE HASTALARIN HEMŞİRELİK İMAJINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Yazarlar: Meryem YILMAZ, Zehra GÖLBAŞI, Kübra ERTURHAN TÜRK, Ayşe TOPAL HANÇER

Cilt 4 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 38 - 44

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Hemşire,İmaj,Hemşirelik İmajı,Toplumsal imaj

Özet: Amaç: Bu araştırma tanımlayıcı tipte olup, hemşirelik mesleğinin toplumsal imajının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, bir üniversitesi hastanesinde Kasım 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden hekim ve hemşireler ve belirlenen tarihler arasında dahiliye ve cerrahi kliniklerinde yatarak tedavi gören 18 yaş ve üzeri, iletişim problemi olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar oluşturdu. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyo-demografik verilerin ve hemşirelik imajına ilişkin soruların yer aldığı anket formu ile toplandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 30.73, hekimlerin 35.54 ve hastaların 37.98’idi. Hemşirelerin %43’ü, hekimlerin %72’si ve hastaların %46’sının hemşireliğin toplumsal statüsünü orta düzeyde değerlendirdiği belirlendi. Çalışmada üç grubunda hemşirelik mesleğinin dört yıllık üniversite eğitimi gerektirdiğine,  önemli sorumlulukları olan bir meslek olduğuna, akademik kariyer yapmaları gerektiğine katılmışlardır. Ancak, hasta ve hekimlerin çoğunluğunun hemşirelerin hekim yardımcısı olduğuna, hemşirelerin çoğunluğunun imkan olsa mesleği bırakacağına, hastaların yarıdan fazlasının “hastaların hemşireler ile ilişkili olumsuz bir anısı vardır” ifadesine katıldıkları belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, hasta, hemşire ve hekimlerin çoğunluğu hemşireliğin akademik kariyer yapması gereken ve önemli sorumlulukları olan bir meslek olarak gördükleri ancak, bunun hekimin yardımcısı sorusuna verilen cevaba göre teorik kaldığı, uygulamada hemşire dışında hekim ve hastaların hemşireyi bağımsız karar veren bir meslek olarak görmedikleri söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={HEMŞİRE, HEKİM VE HASTALARIN HEMŞİRELİK İMAJINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ}, volume={4}, number={2}, publisher={Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Meryem YILMAZ,Zehra GÖLBAŞI,Kübra ERTURHAN TÜRK,Ayşe TOPAL HANÇER}, year={2019}, pages={38–44} }
APA
KOPYALA
Meryem YILMAZ,Zehra GÖLBAŞI,Kübra ERTURHAN TÜRK,Ayşe TOPAL HANÇER. (2019). HEMŞİRE, HEKİM VE HASTALARIN HEMŞİRELİK İMAJINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (Vol. 4, pp. 38–44). Vol. 4, pp. 38–44. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Meryem YILMAZ,Zehra GÖLBAŞI,Kübra ERTURHAN TÜRK,Ayşe TOPAL HANÇER. HEMŞİRE, HEKİM VE HASTALARIN HEMŞİRELİK İMAJINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. no. 2, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2019, pp. 38–44.