Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Tat Reseptörlerinde Tek Nükleotid Gen Polimorfizmi, Besin Tercihi ve Sağlık Arasındaki İlişki

Yazarlar: Saniye SÖZLÜ

Cilt 5 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 219 - 234

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Beslenme,Tek nükleotid polimorfizmi,Beslenme davranışı

Özet: Tat duyusu yiyecek ve içeceklerin lezzetlerinin algılanmasında, besinlerin ve zehirli olabilecek maddelerin ayırt edilmesinde rol oynamaktadır. Bu özelliği ile bireylerin çevreleri hakkında bilgi edinerek davranışlarını uyarlamalarını sağlayan tat algısını etkileyen çevresel ve genetik faktörler bulunmaktadır. Son dönemde tat algısında rol oynadığı düşünülen reseptörlerde bulunan tek nükleotit polimorfizmlerinin (SNP), bireylerin tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami tatlara ek olarak yağlı tat algısına ve dolayısıyla besin tercihlerine etki edebileceği öne sürülmektedir. Bu derlemenin amacı temel tatlara ek olarak yağlı tat ile ilişkili olduğu bilinen SNP’leri özetlemek, bunların besin tercihlerine ve kronik hastalıklara olası etkilerini açıklamaktır. Yapılan çalışmalar olası ilişkiye ışık tutsa da SNPlerin bireylerin besin alımını ve beslenme davranışlarını ne ölçüde etkilediği ve etki mekanizmaları net olarak anlaşılamamıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Tat Reseptörlerinde Tek Nükleotid Gen Polimorfizmi, Besin Tercihi ve Sağlık Arasındaki İlişki}, volume={5}, number={219–234}, publisher={Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Saniye SÖZLÜ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Saniye SÖZLÜ. (2020). Tat Reseptörlerinde Tek Nükleotid Gen Polimorfizmi, Besin Tercihi ve Sağlık Arasındaki İlişki (Vol. 5). Vol. 5. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Saniye SÖZLÜ. Tat Reseptörlerinde Tek Nükleotid Gen Polimorfizmi, Besin Tercihi ve Sağlık Arasındaki İlişki. no. 219–234, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2020.