Anka Tıp Dergisi

Anka Tıp Dergisi

Acil Servise Başvuran İskemik İnme ve Geçici İskemik Atak Hastalarının Değerlendirilmesi

Yazarlar: Serpil SOYUDOĞRU, Yonca Senem AKDENİZ, Afşın İPEKCİ, İbrahim İKİZCELİ

Cilt 2 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 16 - 24

Konular:Acil Tıp

Anahtar Kelimeler:Acil servis,İskemik inme,Geçici İskemik Atak,Demografik özellikler

Özet: Amaç: Acil servise başvuran iskemik inme ve geçici iskemik atak hastalarını değerlendirerek, demografik özelliklerini araştırmayı ve acil serviste kalma sürelerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Acil Servise 01.01.2015 ile 31.12.2015 tarihleri arasında başvuran iskemik inme ve geçici iskemik atak hastaları değerlendirilerek yapılmıştır. Çalışmayı kabul eden, 18 yaş ve üzerinde, iskemik serebrovasküler olay ve geçici iskemik atak tanısı alan hastalar prospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, iskemik inme ile ilgili özellikler, yapılan tetkikler ve tetkik sonuçları, yapılan tedaviler, acil serviste yatış süreleri ve sonlanım durumları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 122 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların 52 tanesi kadın, 70 tanesi erkek cinsiyettedir. Tüm hastaların yaş ortalamaları 66,25±13,51 yıldır. Hastaların acil servise şikâyetlerinin başlanmasındansık 3-6 saat ve ikinci sıklıkta 24 saatten sonra başvurmuşlardır. En sık eşlik eden kronik hastalıklar hipertansiyon (%63) ve takiben de diyabettir (%49). Çalışmamızdaki hastaların %32,8’sinin sigara kullandığı, %67,2’ sinin sigara kullanmadığı saptanmıştır. Hastaların 45’inde (%36,9) atriyal fibrilasyon vardır. Sol orta serebral arter infarktının kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Nörologların acil konsültasyonuna cevap verme süreleri ortalama 68,91±68,90 dakikadır. Hastaların acil serviste ortalama kalış süresi 2,55±2,07 gündür. Hastalıklarınyoğun olarak görüldüğü dönem Ocak (%22) ve Şubat (%13,1) aylarıdır. Sonuç: Erkek cinsiyet, ileri yaş ve hipertansiyon, diyabet gibi eşlik eden hastalıklar iskemik inme ve geçici iskemik atak geçirme açısından risk oluşturmaktadır. Kadınlarda sol orta serebral arter sulama alanında iskemik infarkt daha fazla görülmektedir. Hastalıklar daha çok kış aylarında görülmektedir. Hastalar acil servise geç başvurmaktadır. Bu konuda toplumu bilgilendirici çalışmalara ihtiyaç vardır. Hastaların acil serviste bekleme süreleri 24 saatin üzerindedir ve konsültasyonlara yeteri kadar hızlı cevap verilmemektedir. Servislerde yatak açılamama sorununun çözümü gerekmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Acil Servise Başvuran İskemik İnme ve Geçici İskemik Atak Hastalarının Değerlendirilmesi}, volume={2}, number={16–24}, publisher={Anka Tıp Dergisi}, author={Serpil SOYUDOĞRU,Yonca Senem AKDENİZ,Afşın İPEKCİ,İbrahim İKİZCELİ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Serpil SOYUDOĞRU,Yonca Senem AKDENİZ,Afşın İPEKCİ,İbrahim İKİZCELİ. (2020). Acil Servise Başvuran İskemik İnme ve Geçici İskemik Atak Hastalarının Değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Anka Tıp Dergisi.
MLA
KOPYALA
Serpil SOYUDOĞRU,Yonca Senem AKDENİZ,Afşın İPEKCİ,İbrahim İKİZCELİ. Acil Servise Başvuran İskemik İnme ve Geçici İskemik Atak Hastalarının Değerlendirilmesi. no. 16–24, Anka Tıp Dergisi, 2020.