Anka Tıp Dergisi

Anka Tıp Dergisi

Psoriasis Hastalarında C-Reaktif Protein Düzeyinin Hastalık Şiddeti ve Psoriatik Artrit İle İlişkisi

Yazarlar: Şirin ÇELİK, Nahide ONSUN, Alkım Ünal ÇAKITER, Özlem Su KÜÇÜK, Aylin REZVANİ

Cilt 2 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 79 - 84

Konular:Dermatoloji

DOI:10.38175/phnx.658728

Anahtar Kelimeler:Psoriasis,Psoriasis alan şiddet indeksi,Psoriatik artrit,C Reaktif Protein Seviyesi

Özet: Amaç: Bu çalışmada “Immune Mediated Inflammatory Disease (İmmün Aracılı İltihabi Hastalık)” grubuna dâhil olan psoriasis ve psoriatik artritte, C-reaktif proteinin psoriasis şiddeti ve psoriatik artrit ile ilişkisini tespit etmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-70 yaş arası psoriatik artriti olan veya olmayan toplam 201 psoriasis hastası ve kontrol grubu olarak 18-70 yaş arası 98 sağlıklı birey alındı. Psoriasis şiddeti psoriasis alan şiddet indeksi ile hesaplandı ve eşzamanlı serum C-Reaktif Protein düzeyi (immunoturbidimetric latex yöntemi ile) bakılıp hastalar fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde psoriatik artrit yönünden değerlendirildi. Gruplar arası C-Reaktif Protein düzeyleri karşılaştırıldı. Psoriasis hastalarında C-Reaktif Protein düzeyi ve psoriasis alan şiddet indeksi korelasyonuna bakıldı. Bulgular: C-Reaktif Protein düzeyinin, psoriasis hastalarında normal popülasyona göre yüksek olduğu (p<0,001) ancak psoriasis şiddeti arasında korelasyon olmadığı saptandı (p=0,093) . C-Reaktif Protein değerleri, aktif psoriatik artrit hastalarında kontrol grubuna (p<0,001) ve psoriasis hastalarına (p<0,001) göre yüksek bulundu. C-Reaktif Protein değerleri açısından aktif psoriatik artrit hastaları ile inaktif psoriatik artrit hastaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,449). Sonuç: C-Reaktif Protein’in psoriasis hastalarında normal insanlara göre yüksek olmasına rağmen, hastalık şiddetiyle korele olmadığından, psoriasis şiddeti takibinde kullanımının yararlı olmayacağı; ancak psoriasis hastalarında psoriatik artrit gelişimi açısından takipte kullanılanılabileceğini düşünmekteyiz. Aktif ve inaktif psoriatik artrit hastalarında C-Reaktif Protein düzeyi açısından anlamlı fark saptanmaması, psoriatik artritin aktif veya inaktif dönemde olduğunu değerlendirmede tek başına yeterli bir belirteç olmadığı sonucunu doğurmaktadır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Psoriasis Hastalarında C-Reaktif Protein Düzeyinin Hastalık Şiddeti ve Psoriatik Artrit İle İlişkisi}, volume={2}, number={79–84}, publisher={Anka Tıp Dergisi}, author={Şirin ÇELİK,Nahide ONSUN,Alkım Ünal ÇAKITER,Özlem Su KÜÇÜK,Aylin REZVANİ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Şirin ÇELİK,Nahide ONSUN,Alkım Ünal ÇAKITER,Özlem Su KÜÇÜK,Aylin REZVANİ. (2020). Psoriasis Hastalarında C-Reaktif Protein Düzeyinin Hastalık Şiddeti ve Psoriatik Artrit İle İlişkisi (Vol. 2). Vol. 2. Anka Tıp Dergisi.
MLA
KOPYALA
Şirin ÇELİK,Nahide ONSUN,Alkım Ünal ÇAKITER,Özlem Su KÜÇÜK,Aylin REZVANİ. Psoriasis Hastalarında C-Reaktif Protein Düzeyinin Hastalık Şiddeti ve Psoriatik Artrit İle İlişkisi. no. 79–84, Anka Tıp Dergisi, 2020.