Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)

Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)

SANAYİ TESİSLERİNDE KULLANILAN YER ALTI KAYNAKLI SULARIN ÇALIŞANLARIN SAĞLIKLARI ÜZERİNDE YARATABİLECEĞİ OLASI MARUZİYETLERİN ÖNLENMESİ İÇİN GELİŞTİRİLECEK TASARIMLAR

Yazarlar: ["Mine PEHLİVAN", "Hasan Uğur ÖNCEL"]

Cilt - , Sayı Cilt: 10 Sayı: 1 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Fecal Escherichia Coli basil,Kaynak suları,Iyot,Dezenfeksiyon,Iş sağlığı ve güvenliği

Özet: Doğadan gelenin daha sağlıklı olduğu düşüncesi ile kaynak suyu tüketimi, toplumsal olarak benimsenmesine karşılık, alışkanlıkların temelini oluşturan bu unsurun yanı sıra da maliyet hesabıyla ilgili olarak da üretim sektörlerinde doğrudan kullanım için çalışanların bulunduğu ortamların da tercih sebebi olmaktadır. Ancak, tüketilen suyun içeriği insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra hastalığa sebep olan bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Eski bir İSKİ yeraltı su yolları haritası üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda, Ömerli barajının güney kanadından çıkan ve Gebze Sanayi bölgesinde kadar uzanan yeraltı su kanalını çalışmamızda esas aldık. Suyun halka ulaştığı, Kurnaköyde yüzyıllardır kullanılan 200 metre derinlikte açılmış bir kuyudan çıkarılan su kaynağını incelemeye aldık. Kaynaktan köyün içine bir su borusu ile ulaşan suyun, köyün muhtarlığının kontrolündeki bir çeşmeden çevreden gelenlere ücret karşılığında servis edildiğini saptadık. Gözlemlerimiz sırasında birçok işyeri aracının bu çeşmeden 20 litrelik pet şişelere bu çeşmeden su doldurduklarını gözlemledik. Çeşme ve kaynak çıkış noktasından aldığımız su örneklerinde, insan sağlığını tehdit edecek düzeyde fecal Escherichia Coli basilinin olduğunu belirlememiz üzerine çalışmamızı, işyerleri için bir model olması amacı ile, bu köyün su kaynağının dezenfeksiyonu ve Coli basilinden arındırılması yönüne çevirdik. Araştırma yaptığımız kaynağın suyunu izlemek amacıyla, 27 aylık bir süre içerisinde, üç farklı zaman periyotlarında numune alarak, akredite bir çevre laboratuvarında kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaptık. Analiz sonuçlarını incelediğimizde suyun, yüksek miktarda Koliform Basil içerdiğini ve 2005 tarihi ve Şubat ayının 17’sinde kabul gören 25730 sayılı Resmi Gazete yayımı olan yönetmelik gereği (İnsanların Tüketimi Amacıyla Sunulan Yönetmelik) 36. Madde ve Ek -1’e göre uygun olmadığını belirledik. İş yerleri için maliyetleri de göz önünde bulundurarak yaptığımız araştırma ve örnek tasarımlar sonucunda, kuyu suyunun, içme suyu amacıyla kullanılabilmesi için kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem olan İyodür Solüsyonu ile dezenfeksiyon yöntemi üzerine yoğunlaştık. Geliştirdiğimiz ve insan sağlığı için uygun dozlarda İyodür Solüsyonu içeren dezenfeksiyon tasarımı ile arıttığımız suda , fekal Escherichia Coli basilinin varlığını ortadan kaldırmayı başardık.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA