Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)

Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)

YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA ÖRNEĞİ

Yazarlar: Taner Dalgın, Yıldıray Kızgın

Cilt 1 , Sayı 1 , 2012 , Sayfalar 38 - 49

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Fastfood,Gıda Güvenliği,Muğla,Sağlıklı Yaşam,Standart Lezzet

Özet: Günümüz dünyasının hareketli bir yaşam tarzını gerektiren kentsel yaşantısında dışarıda geçen zaman artarken yemek yemeğe ayrılan zamanın kısalması fastfood kültürünün giderek yaygınlaşmasına yol açmıştır.Bu çalışmanın amacı fastfood beslenme alışkanlıkları ile ilgili genel eğilimleri ölçmek, tüketicilerin fastfood türü yiyecek seçimlerinde etkili olan kriterleri belirlemek ve bu kriterler üzerinde bazı demografik ve sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi olup olmadığı belirlemektir. Ayrıca araştırmada yerli veya yabancı fastfood ürün gruplarından birini tercih eden katılımcıların bu seçimlerine temel olan kriterlerin farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, gelir düzeyi gibi bazı demografik özellikleri fastfood türü ürünleri tercih etme sebepleri üzerinde farklılık yaratmaktadır. Ayrıca, bireylerin fastfood tüketim sıklığının medeni durumlarına göre ve sağlıklı yaşama bilinçlerine göre farklılık gösterdiği araştırma bulgularından anlaşılmaktadır. Sağlıklı yaşam bilinci ve fastfood tüketiminin birbiriyle ters ilişkili olduğu, fastfood türü ürünlerin sağlıksız bir beslenme şeklini temsil ettiği genel bir kabuldür. Bu noktada fastfood üzerine çalışan firmaların işletmecilik açısından müşteri isteklerine daha fazla odaklanmaları önemli olmakla birlikte, sosyal sorumluluk açısından menülerinde besin değerlerine yer vermesi ve daha sağlıklı besinlere yönelmesi faydalı olacaktır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2012, title={YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA ÖRNEĞİ}, volume={1}, number={1}, publisher={Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)}, author={Taner Dalgın,Yıldıray Kızgın}, year={2012}, pages={38–49} }
APA
KOPYALA
Taner Dalgın,Yıldıray Kızgın. (2012). YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA ÖRNEĞİ (Vol. 1, pp. 38–49). Vol. 1, pp. 38–49. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD).
MLA
KOPYALA
Taner Dalgın,Yıldıray Kızgın. YERLİ VE YABANCI FASTFOOD ÜRÜNLERİNİN TERCİH NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI: MUĞLA ÖRNEĞİ. no. 1, Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 2012, pp. 38–49.