Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)
Yazarlar: Ali Kemali ÖZUĞUR, Özdal GÖKDAL, Hafize Ayla SARI, Okan ATAY
Konular:Sosyal
Anahtar Kelimeler:Üniversite öğrencisi,Yumurta,Tüketim düzeyi,Alışkanlık
Özet: Yumurta, gıda maddesi olarak besleyici olmasının yanında ucuz ve kolayca bulunabilen hayvansal bir üründür. Özellikle ailelerinden uzakta okuyan üniversite öğrencileri için yumurtatemel gıda maddesini oluşturmaktadır. Tarım ve gıda alanında eğitim veren Çine Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının ortaya koyulmasını amaçlayan bu çalışma, gözlem altında anket yöntemiyle yürütülmüştür. Ankete Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım, Süt ve Ürünleri teknolojisi ile Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi programlarında okuyan 88’i kız ve 69’u erkek olmak üzere toplam 157 öğrenci katılım sağlamıştır. Öğrencilerin sadece % 7’si aileleri ile kalırken %93’lük kısmının ise yurtlarda veya ev kiralayarak barındıkları tespit edilmiştir. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık % 12’sinin hiç yumurta tüketmediği görülmüştür. Haftalık yumurta tüketim eğilimine bakıldığında, erkek öğrencilerin ve ev kiralayarak kalan öğrencilerin sırasıyla % 63,3’ünün ve % 58,13’ünün haftada 5 ve daha fazla yumurta tükettikleri, kız öğrencilerin ise % 85,71’inin haftada 5 yumurtaya kadar tükettikleri tespit edilmiştir. Anket sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin yumurtanın hem besin değeri hem de kolay ve ucuz elde edilebilmesi nedeniyle tercih ettikleri ve tüketim düzeylerinin Türkiye’de ortalama kişi başı yumurta tüketim ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.