Journal of Innovative Research in Social Studies

Journal of Innovative Research in Social Studies

Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Ortaokul Sosyal Bilgiler Dersi İklimler Konusunda Kullanılması Üzerine Öğrenci Görüşleri

Yazarlar: Rüştü GEDİK

Cilt 3 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 33 - 53

Konular:Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Anahtar Kelimeler:Eğitim,Sosyal Bilgiler,Sanal gerçeklik teknolojisi

Özet: Günümüzde bilim ve teknoloji alanındaki gelişme ve ilerlemeler neticesinde sahip olunan kazanımlar, eğitim alanında dikkate değer avantajlar sunmaktadır. Sosyal bilgiler dersinin temel amaçlarından birisi olan sorumluluklarının ve haklarının bilincinde ve bütün yönleriyle topluma örnek teşkil edecek iyi bir vatandaş yetiştirmeyi amaç edindiği için bu ilerlemedenüst düzeyde yararlanmaktadır. Sanal gerçeklik teknolojik aygıtlarla kullanıcılara üç boyutlu sanal bir dünyada bulundukları hissini verir ve kullanıcıların bu ortamdaki nesnelerle etkileşime girmelerini sağlar. Sanal gerçeklik uygulaması, eğitim ve öğretim ortamlarında kullanılmaya uygun yararlı bir teknoloji ürünüdür. Eğitimde sanal gerçeklik uygulamaları, öğrencilerin günlük yaşamda kazanmaları güç olan, maliyetli emek, zaman bakımından imkânsız ya da tehlikeli olan yaşantıları geçirmelerini, yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine olanak vermektedir. Bu çalışmada, sanal gerçeklik teknolojisinin “Virtual Reality (VR)” eğitim öğretim etkinliklerine dahil edilmesinin, öğrencilerin derslere karşı ilgi, isteklendirme ve ders katılımı üzerindeki etkileri hakkında öğrenci görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel yaklaşım benimsenmiş olup, araştırma durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye’nin batısındaki büyük bir ilde bulunan resmi bir okulun altıncı sınıfında öğrenim gören 16 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada sanal gerçeklik gözlüğü “Virtual Reality (VR)” ile 6. sınıf 3. ünite dünyanın farklı yerlerinde görülen iklimler konuları hafta boyunca dersin öğretmeni tarafından öğrencilerle işlenmiştir. Daha önceleri geleneksel öğretim yöntemleri ile yürütülen ders içerisine, sanal gerçeklik gözlüğü “Virtual Reality (VR)” etkinlikleri dahil edilmiştir. Uygulama sonunda sınıfta bulunan 16 öğrenciye görüşme formu uygulanmış, sanal gerçeklik teknolojisi ile işlenen dersler hakkındaki görüşleri alınmıştır. Araştırmanın analiz sonuçlarına göre, sanal gerçeklik teknolojisi ile işlenen iklimler konusunda öğrencilerin derslere karşı ilgi ve isteklerinin arttığı ve derse katılımları konusundaki isteklerinde gelişme görüldüğü öğrencilerin konu hakkında genel bir fikir edinmelerini sağladığı bulgularına ulaşılmıştır. Çalışma sonunda öğretmenlere ve araştırmacılara sanal gerçeklik teknolojisi uygulamalarının ve de teknolojik araç gereçlerin derslerde etkin kullanılmasına yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Ortaokul Sosyal Bilgiler Dersi İklimler Konusunda Kullanılması Üzerine Öğrenci Görüşleri}, volume={3}, number={33–53}, publisher={Journal of Innovative Research in Social Studies}, author={Rüştü GEDİK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Rüştü GEDİK. (2020). Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Ortaokul Sosyal Bilgiler Dersi İklimler Konusunda Kullanılması Üzerine Öğrenci Görüşleri (Vol. 3). Vol. 3. Journal of Innovative Research in Social Studies.
MLA
KOPYALA
Rüştü GEDİK. Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Ortaokul Sosyal Bilgiler Dersi İklimler Konusunda Kullanılması Üzerine Öğrenci Görüşleri. no. 33–53, Journal of Innovative Research in Social Studies, 2020.