Türkiye Entomoloji Dergisi
Yazarlar: Reza FARSHBAF POURABAD, Mehdi DASTRANJ, Shabnam ASHOURİ, Alireza BANDANİ
Konular:-
DOI:10.16970/ted.56855
Anahtar Kelimeler:Α-amilaz,Tahıl,Leptinotarsa decemlineata,Proteaz,Tohum proteini
Özet: Bu çalışmada, arpa ve buğday tohum proteinlerinin, Patates Böceği, Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae)'nın sindirim enzimleri ve biyolojik parametrelerine etkileri incelenmiştir. Her iki tohumdan elde edilen proteinlerin amonyum sülfatlı % 0-30 ve % 30-50'lik çözeltileri L4 lerin α-amilaz inhibasyonu üzerindeyüksek etkiyi yaparken proteaz aktivitesi üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Yüzde 0-30'luk protein çözeltilerinin L1, L2, L3, L4 ve erginlerin α-amilaz aktivitesine inhibasyon etkisi arpa proteinleri için sırasıyla % 64, 53, 59, 49 ve 56, buğday proteinleri için % 70, 63, 63, 57, ve 67 olarak bulunmuştur. Bununla birlikte % 30-50'lik protein çözeltilerinin L1, L2, L3, L4 ve erginlerin α-amilaz aktivitesine inhibasyon etkisi arpa ptoteinleri için sırasıyla % 45, 46, 52, 48, ve 53, buğday proteinleri için % 66, 59, 70, 56, ve 68 olarak tespit edilmiştir. Her iki durumda da enzim-inhibasyon kinetik testinde inhibasyonun kısmı karışık inhibasyon olduğu belirlenmişitir. Zymogram çalışmaları böceğin α-amilaz aktivasyonunun inhibe olduğunu onaylamıştır. Biyolojik denemeler arpa ekstraktlarının uygulandığı dört farklı patates çeşidinin yaprakları kullanılarak yapılmıştır. Picasso çeşidinde L4'lerin ağırlığı, tüm çeşitlerde gelişme yüzdesinin kontrole göre düştüğü, Marx ve Picasso çeşitlerinde gelişme süresinin kontrol ile karşılaştırıldığında belirgin şekilde uzadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte yaşayan bireylerin miğde amilaz aktiviteleri üzerinde belirgin bir etki bulunmamıştır.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.