Türkiye Entomoloji Dergisi

Türkiye Entomoloji Dergisi

Residual toxicity of Spinetoram against to bean weevil, Acanthocelides obtectus Say. (Coleoptera: Bruchidae) on bean

Yazarlar: Özgür SAĞLAM, Hasan TUNAZ, Mehmet Kubilay ER

Cilt 40 , Sayı 1 , 2016 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

DOI:10.16970/ted.98500

Anahtar Kelimeler:Spinetoram,Acantocelides obtectus,Rezidüel etki,Toksisite,Fasülye

Özet: Laboratuvar koşullarında yürütülen bu çalışmada fasulye tanelerine uygulanmış Spinetoram’ın, Fasulye tohum böceği, Acanthocelides obtectus Say. (Coleoptera: Bruchidae) erginlerine karşı reziduel kontak toksisitesi araştırılmıştır. Laboratuvar denemelerinde, A. obtectus erginleri 26±1 ºC sıcaklık, 65±5 % nem koşullarında ve tamamen karanlık ortamda 0.1, 0.25, 0.5 ve 1 ppm (mg aktif madde/kg ürün) konsantrasyonlarındaki Spinetoram solüsyonu uygulanmış fasulye ile muamele edilmiştir. Uygulamadan 1, 3, 5 ve 7 gün sonra felç ve ölü ergin bireyler sayılmış ve 40 gün sonra yeni nesil ergin çıkışları gözlemlenmiştir. Biyolojik testlerden elde edilen sonuçlara göre fasulye üzerine uygulanan Sipenetoram konsantrasyonları ve uygulama süreleri, A. obtectus erginlerinin felç ve ölüm oranları üzerine önemli derecede etkiye sahip olduğu bulunmuştur.  Spinetoram’ın tüm konsantrasyonları, 1 gün uygulama süresinde A. obtectus erginlerin düşük ölümlerine neden olmuştur. Bir günden sonraki uygulama sürelerinde A. obtectus’un ölüm oranlarında önemli artış görülmüştür. Spinetoram’ın düşük konsantrasyonları (0.1 ve 0.25 ppm) tüm uygulama sürelerinde, A. obtectus erginlerin düşük felç ve ölümüne neden olmuştur. Ancak, yüksek konsantrasyonlarda (0.5 ve 1 ppm) 3 gün uygulama süresinde A. obtectus erginlerin hemen hemen % 100 felç ya da ölümü görülmüştür. Elde edilen bu sonuçlar A. obtectus erginlerinin tamamını öldürmek için 1 ppm uygulama konsantrasyonu ve 3 günlük uygulama süresinin yeterli olduğunu ortaya koymuştur. Spinetoram’ın 0.25, 0.5 ve 1 ppm uygulama konsantrasyonları yeni nesil ergin çıkışlarını tamamen engellemiştir. Ölüm ve yeni nesil ergin sonuçları, Spinetoram’ın konvensiyonel insektisitlere bir alternatif koruyucu insektisit olarak depolanmış fasulyelerde zararlı A. obtectus mücadelesinde kullanılabilme potansiyeline sahip olabileceğini göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Residual toxicity of Spinetoram against to bean weevil, Acanthocelides obtectus Say. (Coleoptera: Bruchidae) on bean}, volume={40}, number={1}, publisher={Türkiye Entomoloji Dergisi}, author={Özgür SAĞLAM,Hasan TUNAZ,Mehmet Kubilay ER}, year={2016}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Özgür SAĞLAM,Hasan TUNAZ,Mehmet Kubilay ER. (2016). Residual toxicity of Spinetoram against to bean weevil, Acanthocelides obtectus Say. (Coleoptera: Bruchidae) on bean (Vol. 40, pp. 0–0). Vol. 40, pp. 0–0. Türkiye Entomoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Özgür SAĞLAM,Hasan TUNAZ,Mehmet Kubilay ER. Residual Toxicity of Spinetoram against to Bean Weevil, Acanthocelides Obtectus Say. (Coleoptera: Bruchidae) on Bean. no. 1, Türkiye Entomoloji Dergisi, 2016, pp. 0–0.