Türkiye Entomoloji Dergisi

Türkiye Entomoloji Dergisi

Isolation, identification and characterization of probiotic properties of bacterium from the honey stomachs of Yigilca honeybees in Turkey

Yazarlar: Serpil UĞRAŞ

Cilt 41 , Sayı 3 , 2017 , Sayfalar 253 - 261

Konular:-

DOI:10.16970/ted.74860

Anahtar Kelimeler:Bakteri,Balarısı,Izolasyon,Lactobacillus kunkeei,Probiyotikler

Özet: Balarıları, dünyadaki hemen hemen bütün canlıların idamesi için hayati değer taşıyan anahtar türler olarak nitelendirilmektedir. Ancak, tüm dünyada bal arısı stoklarının büyük oranda kitlesel ölümlerine yol açan koloni çöküşü, uluslararası endişeye sebep olmaktadır. Bu kayıpları önlemek için yeni yaklaşımların ortaya çıkarılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda, arıların vücutlarında bulunan probiyotik özellik taşıyan bakterilerin, arıların patojenlere karşı direnç sağlamasında aktif bir rol üstlenecekleri düşünülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada sağlıklı arıların bal midesinden probiyotik özellikli laktik asit bakterilerinin izole edilmesi, bu bakterilerin arılarda hastalık etmeni patojenlere karşı etkisinin incelenmesi ve bu bakterilerin arıların bağışıklık sistemini güçlendirmek maksadıyla kullanılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 2015-2016 yılları arasında, DAGEM (Düzce Üniversitesi, Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Yığılca, DÜZCE)’ den temin edilen arıların bal midesinden probiyotik özellikli bakteri taraması yapılmıştır. Elde edilen bakterilerin arı patojeni Melissococcus plutonius (Trüper and de' Clari, 1998) (Enterococcaceae)’ a karşı inhibisyon aktivitesi in vitro agar kuyu difüzyon metodu ile belirlenmiştir. Ardından istenen özelliklere sahip bakteri biyokimyasal, fizyolojik ve 16s rDNA analizi ile moleküler olarak Lactobacillus kunkeei (Edwards, 1998) (Lactobacillaceae) olarak tanımlanmış ve probiyotik doğası incelenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde, elde edilen izolatın gelecekte preparatlarının hazırlanarak, arıların bağışıklık sistemlerini destekleyeceği ve sonuçta, antibiyotikler ile kimyasal tedavi yöntemlerine başvurulmadan dirençli arıların üretileceği düşünülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Isolation, identification and characterization of probiotic properties of bacterium from the honey stomachs of Yigilca honeybees in Turkey}, volume={41}, number={3}, publisher={Türkiye Entomoloji Dergisi}, author={Serpil UĞRAŞ}, year={2017}, pages={253–261} }
APA
KOPYALA
Serpil UĞRAŞ. (2017). Isolation, identification and characterization of probiotic properties of bacterium from the honey stomachs of Yigilca honeybees in Turkey (Vol. 41, pp. 253–261). Vol. 41, pp. 253–261. Türkiye Entomoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Serpil UĞRAŞ. Isolation, Identification and Characterization of Probiotic Properties of Bacterium from the Honey Stomachs of Yigilca Honeybees in Turkey. no. 3, Türkiye Entomoloji Dergisi, 2017, pp. 253–61.