Türkiye Entomoloji Dergisi

Türkiye Entomoloji Dergisi

Effect of different phosphine gas concentrations against Frankliniella occidentalis (Pergande, 1895) (Thysanoptera: Thripidae) on tomato and green pepper fruit, and determination of fruit quality after application under low-temperature storage conditions

Yazarlar: Sait ERTÜRK, Fatih ŞEN, Mustafa ALKAN, Murat ÖLÇÜLÜ

Cilt 42 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 85 - 92

Konular:Fen

DOI:10.16970/entoted.349683

Anahtar Kelimeler:Fümigasyon,Fosfin,Kalite analizi,Karantina,Depolama

Özet: Bu çalışma ile Türkiye’de domates ve yeşil biber alanlarında önemli bir zararlı olan batı çiçek tripsi [Frankliniella occidentalis(Pergande, 1895) (Thysanoptera: Thripidae)]’nin soğuk hava depolama koşullarında fosfin fümigasyonu ile kontrolü araştırılmıştır. Domates ve yeşil biberin ihracat kalitesine zarar yapan F. occidentalis bulaşmasına bağlı olarak, denemeler 2015 yılında Mersin'de gerçekleştirilmiştir. Denemeler ECO2FUME®preparatı ile 500, 1000 ve 2000 ppm’lik farklı fosfin gaz konsantrasyonunda test edilmiştir. Fümigasyon birimleri 4ºC tutulmuştur. En düşük ölüm oranı 500 ppm gaz konsantrasyonunda %72 ile domateste larva döneminde, yeşil biberde ise %73.75 ölüm oranı ile pupa döneminde görülmüştür. Çalışmadan elde edilen verilere göre batı çiçek tripsi’nin bütün dönemlerinin ölümü içinaz 2000 ppm’lik gaz konsantrasyonunun gerekli olduğu ortaya konmuştur. Uygulama yapılan meyvenin kalitesi, ağırlık kaybı, duyusal kalite, meyve sıkılığı, meyve rengi, toplam çözünebilir katı madde, titrasyon asitliği içeriği, fizyolojik ve patolojik bozukluklar analiz edilerek incelenmiştir. Fosfin uygulamasından sonra ürünlerde fizyolojik, patolojik ve raf ömrü üzerinde herhangi bir değişim olmamıştır. Sonuçlar, taşıma öncesinde düşük sıcaklıkta F. occidentalis'in domates ve yeşil biberden dezenfekte edilmesi için fosfinin uygulanabileceğini ortaya koymuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Effect of different phosphine gas concentrations against Frankliniella occidentalis (Pergande, 1895) (Thysanoptera: Thripidae) on tomato and green pepper fruit, and determination of fruit quality after application under low-temperature storage conditions}, volume={42}, number={2}, publisher={Türkiye Entomoloji Dergisi}, author={Sait ERTÜRK,Fatih ŞEN,Mustafa ALKAN,Murat ÖLÇÜLÜ}, year={2018}, pages={85–92} }
APA
KOPYALA
Sait ERTÜRK,Fatih ŞEN,Mustafa ALKAN,Murat ÖLÇÜLÜ. (2018). Effect of different phosphine gas concentrations against Frankliniella occidentalis (Pergande, 1895) (Thysanoptera: Thripidae) on tomato and green pepper fruit, and determination of fruit quality after application under low-temperature storage conditions (Vol. 42, pp. 85–92). Vol. 42, pp. 85–92. Türkiye Entomoloji Dergisi.
MLA
KOPYALA
Sait ERTÜRK,Fatih ŞEN,Mustafa ALKAN,Murat ÖLÇÜLÜ. Effect of Different Phosphine Gas Concentrations against Frankliniella Occidentalis (Pergande, 1895) (Thysanoptera: Thripidae) on Tomato and Green Pepper Fruit, and Determination of Fruit Quality after Application under Low-Temperature Storage Conditions. no. 2, Türkiye Entomoloji Dergisi, 2018, pp. 85–92.