Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi

Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇOCUKLARA SUNULAN MENÜ VE YİYECEKLERİN BESİN ÖĞELERİ VE SAĞLIK AÇISINDAN İNCELENMESİ

Yazarlar: Taycan ÇELİK ŞEKER, Deniz KELEŞ

Cilt - , Sayı 3 , 2019 , Sayfalar 77 - 86

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Beslenme,Kanser

Özet: Beslenme ve insan sağlığı arasındaki kuvvetli ilişki, insanları sağlıklı beslenmeye yöneltmiştir. İnsanların gerek günlük hayatında gerekse seyahatlerinde mümkün olduğu sürece tükettiği gıdalara dikkat etmektedir. Son yıllarda beslenme kaynaklı olduğu kanıtlanan rahatsızlıklardan korunabilmek amacıyla insanlar günlük diyetlerinin doğal olup olmamasını, besin öğelerini ve pişirme şekillerini incelemektedir. Çağımızınciddi sağlık problemlerinden olan obezite ve çeşitli kanser türleri beslenme şeklimizi de değiştirmeye başlamıştır.  UNİCEF verilerine göre günümüzde yaklaşık 700 milyon insan obezitedir ve aynı şekilde 50 milyon civarında çocuk obez şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Obezitenin temel sebebi metabolik rahatsızlıkların dışında aşırı ve sağlıksız beslenmedir. Ayaküstü diye ifade ettiğimiz ‚fast-food‛ kültürü ve hızlı yaşam şekli, yetişkinleri ve çocukları, kalorisi ve yağ oranı yüksek, rafine gıda bileşenlerinin daha fazla olduğu bir beslenme kültürüne sevk etmiştir. Gurman olarak ifade edebileceğimiz bu beslenme şekli sadece günlük hayatımızın değil seyahatlerimizin de parçası olmuştur. Öyle ki konaklama işletmesi seçiminde tesisin genel yapısından sonra detaylı olarak incelediğimiz kısım, yemeiçme faaliyetleri ve ilave büfeler ve tatları arayış halini almıştır. Otel işletmelerine ait atıştırmalık büfeleri, fast-food büfeleri, pizza fırın ve büfeleri, waffle noktaları vb. birimler ana yemek hizmetinden daha fazla talep görmeye başlamıştır. Bu durumda yetişkinler ile birlikte çocuklarda bu tarz beslenmeyi benimsemekte ve sağlıksız gıda tüketim miktarı artmaktadır. Bu çalışma kapsamında konaklama işletmelerinde çocuklara hitap eden özel restoran ve büfelerde sunulan yiyeceklerin besin ögeleri ve kimyasal kompozisyonu incelenecek ve sağlık açısından durum değerlendirilmesi yapılacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇOCUKLARA SUNULAN MENÜ VE YİYECEKLERİN BESİN ÖĞELERİ VE SAĞLIK AÇISINDAN İNCELENMESİ}, number={3}, publisher={Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi}, author={Taycan ÇELİK ŞEKER,Deniz KELEŞ}, year={2019}, pages={77–86} }
APA
KOPYALA
Taycan ÇELİK ŞEKER,Deniz KELEŞ. (2019). KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇOCUKLARA SUNULAN MENÜ VE YİYECEKLERİN BESİN ÖĞELERİ VE SAĞLIK AÇISINDAN İNCELENMESİ (pp. 77–86). pp. 77–86. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Taycan ÇELİK ŞEKER,Deniz KELEŞ. KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇOCUKLARA SUNULAN MENÜ VE YİYECEKLERİN BESİN ÖĞELERİ VE SAĞLIK AÇISINDAN İNCELENMESİ. no. 3, Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 2019, pp. 77–86.