Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi

Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDEKİ TEHLİKE: ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

Yazarlar: İbrahim Tuğkan ŞEKER, Emre HASTAOĞLU, Fatma HASTAOĞLU, Taycan ŞEKER

Cilt - , Sayı 4 , 2019 , Sayfalar 7 - 14

Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Anahtar Kelimeler:Yiyecek işletmesi,Çocukluk çağı,Obesite

Özet: Yiyecek içecek işletmesi; sahip olduhu donanımı ve hizmet kalitesi ile kişilerin yiyecek içecek gereksinimlerini karşılayan işletmelerdir. Kişilerin yalnızca yiyecek içecek gereksinimini karşılamakla kalmayıp ziyafet, kutlama, toplantı gibi sosyal amaçlar için bir araya gelmesine de olanak sahlamaktadır. Bu anlamda yalnızca açlıhın, susuzluhun giderildihi bir yer olmaktan çıkıp dinlenilen ve moral bulunan bir işlev kazanmıştır. Yiyecek içecek işletmesine gelen bir müşterinin asıl amacı karnını doyurmaktır. Hızlı yiyecek (fastfood) işletmeleri de yiyecek içecek işletmeleri içerisinde yer alan ticari işletmelerdir. Ancak hızlı yemek yeme alışkanlıhı, sahlık açısından tüm dünyayı etkilemeye başlayan önemli bir sahlık problemi olarak düşünülmelidir. Çünkü bu problem ileride, obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi pek çok hastalıhın gelişmesine sebep olabilecektir. Dünya Sahlık Örgütü (DSÖ), fazla ahırlıklılık ve obeziteyi, sahlıha zarar veren ve normal olmayan ve aşırı yah birikimi olarak tanımlamakta ve çocukluk çahı obezitesini 21.yüzyılınönemli halk sahlıhı sorunlarından biri olarak görmektedir. Çocukluk çahı obezitesi özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerin kentsel bölgelerini küresel olarak etkilemekte ve sıklıhı endişe verici olarak artmaktadır. Obezite hem çocukluk çahında hem de erişkin dönemde insan sahlıhı için önemli sorunlar oluşturmaktadır. Çocukluk dönemindeki obezitenin yaygınlıhı gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların yükünü arttırarak önemli bir halk sahlıhı sorunu yaratmaktadır. Hipertansiyon, yah metabolizma bozuklukları, insülin direnci ve ahır psikolojik problemlere sebep olmasından dolayı dikkat edilmesi gereken obezite, çocukluk çahında giderek artan bir sıklıkta görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda erişkinlerin %33'ünün, çocuk ve adolesanların ise %20-27'sinin obez olduhu belirlenmiştir. Obezite, fazla ahırlıklılık ve obeziteyle ilişkili hastalıklar büyük bir ölçüde önlenebilir. Çocukluk çahı obezitesi, sık görülmesi, ciddi sonuçları olması ve önlenebilir olması nedeniyle öncelik verilmesi gereken sahlık sorunlarındandır. Bu amaçla çalışmamızda yiyecek içecek işletmelerinde ciddi tehlike oluşturan ve önlenebilir önemli bir sahlık sorunu olan çocukluk çahı obezitesine dikkat çekebilmek amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDEKİ TEHLİKE: ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ}, number={7–14}, publisher={Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi}, author={İbrahim Tuğkan ŞEKER,Emre HASTAOĞLU,Fatma HASTAOĞLU,Taycan ŞEKER}, year={2019} }
APA
KOPYALA
İbrahim Tuğkan ŞEKER,Emre HASTAOĞLU,Fatma HASTAOĞLU,Taycan ŞEKER. (2019). YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDEKİ TEHLİKE: ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
İbrahim Tuğkan ŞEKER,Emre HASTAOĞLU,Fatma HASTAOĞLU,Taycan ŞEKER. YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDEKİ TEHLİKE: ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ. no. 7–14, Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 2019.