Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

PSİKOLOJİK PLANLI ESKİTME VE COVID 19 PANDEMİSİNDE DURUM

Yazarlar: Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM

Cilt - , Sayı 47 , 2021 , Sayfalar 391 - 406

Konular:Hukuk

Anahtar Kelimeler:Planlı Eskitme,Covid-19,Psikolojik Eskitme,Siber Hukuk,Bilişim Hukuku

Özet: Ürünü piyasaya süren kişilerin ürün ömrünü kasten kısaltmak üzere kullandıkları her türlü teknik olarak planlı eskitme Fransa’da Tüketici Kanunu’nun L441-2 maddesinde tanımlanmıştır. Teknolojik, müdahil veya psikolojik eskitme gibi türleri olan planlı eskitme birçok sektörde farklı uygulamalarla ortaya çıktığından kapsamlı bir konudur; ancak hukuki açıdan yeterince incelenmemiştir. Bu eksikliğin giderilmesini amaçlayan bu çalışmanın kapsamı planlı eskitme türlerinden psikolojik eskitme ile sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda belirli aralıklarla yeni ürün piyasaya sürülerek mevcut modelin eskidiği algısı uyandırılması gibi planlı eskitme uygulamaları ele alınmıştır. Mevcut sistemde Covid-19 etkisinde online işlemlerin artması ve toplu aktivitelerin yerini sosyal izolasyonun almasının planlı eskitmeye etkisi sorgulanmıştır. Bu şekilde akıllı cihaz talebinde 2013 yılından itibaren en büyük düşüşün Covid-19 nedeniyle özellikle psikolojik planlı eskitme kapsamında üreticiler tarafından oluşturulan toplumsal statünün tükettikçe yükselmesi algısı yahut belirli marka ve yeni model ürünlere sahip olmanın toplumsal statü göstergesi olduğu algısı arasında bir bağ olup olmadığının tespiti amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={PSİKOLOJİK PLANLI ESKİTME VE COVID 19 PANDEMİSİNDE DURUM}, number={391–406}, publisher={Türkiye Adalet Akademisi Dergisi}, author={Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM. (2021). PSİKOLOJİK PLANLI ESKİTME VE COVID 19 PANDEMİSİNDE DURUM. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM. PSİKOLOJİK PLANLI ESKİTME VE COVID 19 PANDEMİSİNDE DURUM. no. 391–406, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 2021.