Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

KÂR-I NÂTIK TEMELLİ MAKAM ALIŞTIRMALARININ TÜRK MÜZİĞİ SES EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yazarlar: Ayçin ÖNER, Sema SEVİNÇ

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 1 - 21

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Ses Eğitimi,Kâr-ı Nâtık,Süslemeler,Müzik Eğitimi,Makam

Özet: Bu araştırma; ses eğitimi sürecinde kullanılan uluslararası ses eğitim teknikleri ile Türk Müziği geleneksel üslubunu bir arada içeren, Kâr-ı Nâtık temelli makam alıştırmaları programının ses eğitiminde kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kâr-ı Nâtık’lardan yararlanılarak Türk Müziği ezgilerinden oluşturulan ses egzersiz ve etüdleri ile gerçekleştirilen ses eğitimi sürecinin, metodolojik, tutarlı ve bilimsel bir biçimde yapılması ile alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Oluşturulan bu ses eğitimi programının Türk müziği ses eğitimi alanının gelişmesine katkı sağlaması, öğretim elemanları ve öğrencilerin yararlanabileceği bir kaynak olması ve aynı zamanda benzer çalışmalara ışık tutması bakımından önemli olduğu öngörülmektedir. Araştırmanın çalışma grubu; Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi 12. sınıf öğrencilerinden, random yöntemi ile 10’ar kişi olacak şekilde, deney ve kontrol gruplarına ayrılarak oluşturulmuştur. Uzman görüşleri alınarak hazırlanan ses egzersizleri ve Kâr-ı Nâtık egzersizlerinden oluşan ses eğitimi programı 14 haftalık süre içerisinde deney grubuna Kâr-ı Nâtık temelli program, kontrol grubuna ise Türk Müziği geleneksel öğretim metodu şeklinde uygulanmıştır. Araştırmada bir deney bir de kontrol grubu yer aldığı için, öncelikle bu grupların denklikleri araştırılmış ve ön test toplam puanları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda deney ve kontrol grubuna “Türk Müziği Ses Eğitimi Performans Gözlem Formu” kullanılarak ön test-son test yapılmıştır. Araştırmanın temel problemlerine cevap bulabilmek amacıyla, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasındaki ilişkiler, her bir grup için ayrı ayrı incelenmiştir. Bu incelemede ise, ilişkili ölçümler için t testi (Paired samples t-Test) kullanılmıştır. Yapılan istatiksel analizlerde farkın anlamlılığı(p) 0,01 düzeyinde test edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 18.0 yazılımından yararlanılmıştır. Araştırma verilerine göre; Kâr-ı Nâtık Temelli Makam alıştırmaları ile ses eğitimi alan deney grubu öğrencileri ve Türk Müziği geleneksel yöntemi ile eğitim alan kontrol grubu öğrencileri karşılaştırıldığında deney grubu öğrencilerinin; nefes egzersizleri, makam ile ses egzersizleri, Kâr-ı Nâtık’lardan oluşan ses ve makam öğretimi egzersizleri ve süsleme teknikleri ile ses eğitiminde davranış kazanmada daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={KÂR-I NÂTIK TEMELLİ MAKAM ALIŞTIRMALARININ TÜRK MÜZİĞİ SES EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ}, volume={4}, number={1–21}, publisher={Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi}, author={Ayçin ÖNER,Sema SEVİNÇ}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ayçin ÖNER,Sema SEVİNÇ. (2020). KÂR-I NÂTIK TEMELLİ MAKAM ALIŞTIRMALARININ TÜRK MÜZİĞİ SES EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (Vol. 4). Vol. 4. Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayçin ÖNER,Sema SEVİNÇ. KÂR-I NÂTIK TEMELLİ MAKAM ALIŞTIRMALARININ TÜRK MÜZİĞİ SES EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. no. 1–21, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020.