International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences

International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Doğum Salonu Ünitesi'nde Doğum Sırasında Omuz Distosisi Gelişen Olguların İncelenmesi

Yazarlar: Mustafa BEHRAM, Elif Gül YAPAR EYİ

Cilt 7 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 109 - 118

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Omuz Distosisi,Yenidoğan,Doğum

Özet: Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2009-2014 yılları arasında "Omuz Distosisi" formunun uygulanması ile belirlenen omuz distosisi oranlarını, maternal ve fetal risk faktörlerini, omuz distosisine yönelik uygulanan manevraları ve başarılarını, doktor eğilimlerini, perinatal morbidite/mortalite ve maternal morbidite ile ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu Ünitesi’nde doğum sırasında omuz distosisi gelişen olgular, anneler ve bebekleri ile ilgili bilgilendirme ve değerlendirmelere yönelik "Omuz Distosisi Formları" ve hasta dosyaları esas alınmıştır. Ocak 2009 ve Ocak 2014'ünü kapsayan dönemde olgu kontrollü çalışma statüsünde gebelere ait demografik özellikler, obstetrik faktörler, ultrasonografik fetal ağırlık tahmini, neonatal kabul ve neonatal sonuçlar değerlendirilerek aynı süre içinde gerçekleşen 115 doğum ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada vaginal doğumlar içinde omuz distosisi olan 127 olgu 115 kadın ile karşılaştırıldı. Mekonyum mevcudiyeti, GDM oranı, daha önceki bebeğin ağırlığı, omuz distosisi gelişen grupta yüksek bulundu. Sonografik değerlendirmelerde, fetal abdominal çevre omuz distosisi gelişen grupta kontrol grubuna göre daha büyük ölçüldü. Distosi görülen bebeklerde klavikula kırığı sıklığı, brachial pleksus gelişimi sıklığı ve asfiksi sıklığı artarken distosili bebeklerde, Erbe Duchenne gelişimi sıklığında değişim tespit edilememiştir Apgar skorları ve umbilikal kord pH değerleri omuz distosili yenidoğan grubunda anlamlı düşük bulundu; aynı grupta Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne kabul yüksekti. Klavikülada kırılma omuz distosisi gelişen 127 yenidoğanın 45'inde (% 35,4) arka omuz çıkarılması sırasında en yüksek oranda belirlenirken; kontrol grubunda klavikula kırığı oranı % 5 idi. Sonuç: Doğum becerilerinin artırılması ve omuz distosisinde uygulanan manevralarda sürekli teorik ve pratik eğitim ve dokümentasyon ile izlem, omuz distosisi ile ilişkili morbidite ve mortalitenin düşürülmesinde yararlı olabilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doğum Salonu Ünitesi’nde Doğum Sırasında Omuz Distosisi Gelişen Olguların İncelenmesi}, volume={7}, number={109–118}, publisher={International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences}, author={Mustafa BEHRAM,Elif Gül YAPAR EYİ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Mustafa BEHRAM,Elif Gül YAPAR EYİ. (2021). Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doğum Salonu Ünitesi’nde Doğum Sırasında Omuz Distosisi Gelişen Olguların İncelenmesi (Vol. 7). Vol. 7. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences.
MLA
KOPYALA
Mustafa BEHRAM,Elif Gül YAPAR EYİ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doğum Salonu Ünitesi’nde Doğum Sırasında Omuz Distosisi Gelişen Olguların İncelenmesi. no. 109–118, International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, 2021.