International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences

International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences

SAĞLIK BÖLÜMÜNDE OKUYAN VE OKUMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ

Yazarlar: Selma KAHRAMAN, Esra KARACA ÇİTFÇİ, Diler YILMAZ

Cilt 6 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 302 - 314

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

Anahtar Kelimeler:Beslenme Alışkanlıkları,Hemşirelik Öğrencisi,Sağlık,Üniversite Öğrencisi

Özet: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencileri ile iktisat fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Tanımlayıcı, karşılaştırmalı olarak planlanan araştırmanın örneklemini Nisan/Ağustos 2015 tarihleri arasında ulaşılan toplam 370 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veriler, anket formu ve beslenme alışkanlıkları ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 16.0 istatistik paket programında tanımlayıcı istatistik ve bağımsız gruplarda t testi ile yapılmıştır. Beslenme alışkanlıkları ölçeği toplam puan ortalaması hemşirelik bölümü öğrencilerinde 201,99±32,8 iken, iktisat öğrencilerde 199±36,4 olarak bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Ölçeğin 4 alt boyutunda hem hemşirelik bölümü hem de iktisat fakültesi öğrencilerinin hemen hemen aynı puan ortalamasına sahip olduğu, istatistiksel olarak fark anlamlı saptanmamıştır (p>0,05). 20 yaş ve altındaki öğrencilerin şişmanlığa karşı önyargılar puan ortalaması 30,3±9,6 iken, 20 yaş üzeri öğrencilerde 34,1±10,8 olarak hesaplanmıştır (p<0,05). Şişmanlığa karşı önyargılar alt boyutundan kız öğrenciler 31,2±11,0 puanı alırken, erkek öğrenciler 33,8±9,6 almıştır (p<0,05). Bu araştırma sonucunda her iki gruptaki öğrencilerin beslenme ile ilgili yeterli bilgi ve alışkanlıklara sahip olmadığı görülmüştür. Sağlık bölümünde okumanın beslenme alışkanlıklarına olumlu etki olmadığı görülmüştür. Bu nedenle üniversitelerde sağlıklı ve düzenli beslenme konularında sıkça eğitici konferans ve bilimsel etkinlikler yapılmalı, öğrencilerde sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam bilinci ve beslenme kültürü oluşturulmalıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={SAĞLIK BÖLÜMÜNDE OKUYAN VE OKUMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ}, volume={6}, number={302–314}, publisher={International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences}, author={Selma KAHRAMAN,Esra KARACA ÇİTFÇİ,Diler YILMAZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Selma KAHRAMAN,Esra KARACA ÇİTFÇİ,Diler YILMAZ. (2021). SAĞLIK BÖLÜMÜNDE OKUYAN VE OKUMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ (Vol. 6). Vol. 6. International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences.
MLA
KOPYALA
Selma KAHRAMAN,Esra KARACA ÇİTFÇİ,Diler YILMAZ. SAĞLIK BÖLÜMÜNDE OKUYAN VE OKUMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ. no. 302–314, International Anatolia Academic Online Journal Health Sciences, 2021.