Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi
Yazarlar: Yusuf GEZER, Said KINGIR
Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
DOI:10.46452/baksoder.727140
Anahtar Kelimeler:Helal turizm,Müslüman Gezgin,Müslüman Dostu,Helal Yemek,Helal Konsept Oteller
Özet: Bu makalede, helal duyarlı turistlerin (HST) İslam hukukuna aykırı olmadan turizm hizmetlerinden yararlanma yetkinliği tartışılmaktadır. Helal kavram işletmelerinin yükümlülüğü ve bu yükümlülüklerin gezginler tarafındaniyi şekilde algılanması tartışılacaktır. Uluslararası araştırma ve yayınlarla Dergipark veri tabanından makaleler ile birlikte uzman notlarından geniş bir çerçevede çizilerek incelenmiştir. Helal turizmin yeni bir çalışma alanı olması nedeniyle bazı belirsizlikler devam etmektedir. Helal turizm hala Müslüman turistlere özgü bir "Müslüman Otel” veya "Tesettür Oteller" olarak algılanmaktadır. Helal turizm kavramı uygulamalarında uygulanması ve desteklenmesi gereken üç adım tartışılmıştır. Bunların birincisi helal gıda, ikincisi helal yer ve üçüncüsü helal eğlence şeklinde sunulması gerekenönemli adımlardır. bunun yanında, helal konsept uygulamalarının turist çekme ve tanıtım konusunda güvenilirlik sağlayabilmesinin yolu sertifikasyondur. Bu makale, helal turizm hizmetlerinin kurumsallaşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İlk adım, bu konuyu daha derinlemesine incelemek için teorik çalışmalar yaparak helal turizm eğitim kurumları ile koordinasyon kurmaktır.