Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Emine KÜÇÜKER, Burhan ÖZTÜRK, Yakup ÖZKAN, Kenan YILDIZ
Konular:-
DOI:10.28948/ngumuh.239358
Anahtar Kelimeler:Armut,Üre,Fenolik,Mineral madde içeriği,Verim
Özet: Bu çalışmada, üç farklı armut çeşidinde (Akça, Santa Maria ve Deveci) yapraktan üre uygulamasının verim, meyve kalitesi ve bioaktif bileşikler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tam çiçeklenmeden 30 ve 60 gün sonra üre içeren solüsyon (% 0 ve % 0,1 CH4N2O) tüm ağaçlara iki kez püskürtülmüştür. Kontrol uygulaması ile karşılaştırıldığında, verim, meyve ağırlığı ve geometrik ortalama çap, üre uygulaması ile önemli oranda artmıştır. Renk özellikleri, suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlik değerleri üzerine üre uygulamasının istatistiksel bakımdan bir etkisi olmamıştır. Üre uygulaması, meyve eti sertliğini ve toplam fenolik madde içeriğini önemli oranda azaltmıştır. Tüm çeşitlerin toplam antioksidan aktivitesi üre uygulaması ile azalmıştır. Üre uygulaması; Akça ve Santa Maria çeşidinde naringenin, Deveci çeşidinde ise rutin içeriğini önemli oranda artırmıştır. Üre uygulaması, tüm çeşitlerin azot içeriğini, Deveci çeşidinde çinko, Santa Maria çeşidinde ise potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriğini de önemli oranda artırmıştır.