Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

YAPRAKTAN ÜRE UYGULAMASININ FARKLI ARMUT (PYRUS COMMUNIS L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE BİOAKTİF BİLEŞİKLER ÜZERİNE ETKİSİ

Yazarlar: Emine KÜÇÜKER, Burhan ÖZTÜRK, Yakup ÖZKAN, Kenan YILDIZ

Cilt 4 , Sayı 2 , 2015 , Sayfalar 78 - 86

Konular:-

DOI:10.28948/ngumuh.239358

Anahtar Kelimeler:Armut,Üre,Fenolik,Mineral madde içeriği,Verim

Özet: Bu çalışmada, üç farklı armut çeşidinde (Akça, Santa Maria ve Deveci) yapraktan üre uygulamasının verim, meyve kalitesi ve bioaktif bileşikler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tam çiçeklenmeden 30 ve 60 gün sonra üre içeren solüsyon (% 0 ve % 0,1 CH4N2O) tüm ağaçlara iki kez püskürtülmüştür. Kontrol uygulaması ile karşılaştırıldığında, verim, meyve ağırlığı ve geometrik ortalama çap, üre uygulaması ile önemli oranda artmıştır. Renk özellikleri, suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlik değerleri üzerine üre uygulamasının istatistiksel bakımdan bir etkisi olmamıştır. Üre uygulaması, meyve eti sertliğini ve toplam fenolik madde içeriğini önemli oranda azaltmıştır. Tüm çeşitlerin toplam antioksidan aktivitesi üre uygulaması ile azalmıştır. Üre uygulaması; Akça ve Santa Maria çeşidinde naringenin, Deveci çeşidinde ise rutin içeriğini önemli oranda artırmıştır. Üre uygulaması, tüm çeşitlerin azot içeriğini, Deveci çeşidinde çinko, Santa Maria çeşidinde ise potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriğini de önemli oranda artırmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={YAPRAKTAN ÜRE UYGULAMASININ FARKLI ARMUT (PYRUS COMMUNIS L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE BİOAKTİF BİLEŞİKLER ÜZERİNE ETKİSİ}, volume={4}, number={2}, publisher={Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, author={Emine KÜÇÜKER,Burhan ÖZTÜRK,Yakup ÖZKAN,Kenan YILDIZ}, year={2015}, pages={78–86} }
APA
KOPYALA
Emine KÜÇÜKER,Burhan ÖZTÜRK,Yakup ÖZKAN,Kenan YILDIZ. (2015). YAPRAKTAN ÜRE UYGULAMASININ FARKLI ARMUT (PYRUS COMMUNIS L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE BİOAKTİF BİLEŞİKLER ÜZERİNE ETKİSİ (Vol. 4, pp. 78–86). Vol. 4, pp. 78–86. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Emine KÜÇÜKER,Burhan ÖZTÜRK,Yakup ÖZKAN,Kenan YILDIZ. YAPRAKTAN ÜRE UYGULAMASININ FARKLI ARMUT (PYRUS COMMUNIS L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE BİOAKTİF BİLEŞİKLER ÜZERİNE ETKİSİ. no. 2, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2015, pp. 78–86.