Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

ENTEROSİN KP’NİN İNHİBİTÖR AKTİVİTESİ ÜZERİNE SODYUM KLORÜR VE ASİTLİĞİN ETKİSİ

Yazarlar: Zeliha YILDIRIM, Yaselin İLK, Metin YILDIRIM

Cilt 6 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 38 - 45

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

DOI:10.28948/ngumuh.297724

Anahtar Kelimeler:Enterocin KP,Enterococcus faecalis KP,NaCl

Özet:    In this study, the effect of NaCl and pH on the inhibitory spectrum and activity of enterocin KP produced by Enterococcus faecalis KP was determined. Lactobacillus plantarum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 and Salmonella Typhimurium were used as target microorganisms. At the end of the study, the inhibitory activity of enterocin KP was increased in the presence of NaCl at concentrations of 4-7%. Also, low pH (5.0-5.3) condition either caused an increase enterocin KP activity or rendered Escherichia coli O157:H7 sensitive to enterocin KP. However, acidic and neutral pH did not affect its activity. In conclusion, a synergist effect was occurred and inhibitory activity of enterocin KP increased when it was used in combination with NaCl or under acidic condition.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={ENTEROSİN KP’NİN İNHİBİTÖR AKTİVİTESİ ÜZERİNE SODYUM KLORÜR VE ASİTLİĞİN ETKİSİ}, volume={6}, number={1}, publisher={Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, author={Zeliha YILDIRIM,Yaselin İLK,Metin YILDIRIM}, year={2017}, pages={38–45} }
APA
KOPYALA
Zeliha YILDIRIM,Yaselin İLK,Metin YILDIRIM. (2017). ENTEROSİN KP’NİN İNHİBİTÖR AKTİVİTESİ ÜZERİNE SODYUM KLORÜR VE ASİTLİĞİN ETKİSİ (Vol. 6, pp. 38–45). Vol. 6, pp. 38–45. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Zeliha YILDIRIM,Yaselin İLK,Metin YILDIRIM. ENTEROSİN KP’NİN İNHİBİTÖR AKTİVİTESİ ÜZERİNE SODYUM KLORÜR VE ASİTLİĞİN ETKİSİ. no. 1, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2017, pp. 38–45.