Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Bilgehan POLATOĞLU, Ayşe Vildan BEŞE
Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DOI:10.28948/ngumuh.341200
Anahtar Kelimeler:Kızılcık,Kurutma kinetiği,Modelleme,Vitamin C
Özet: Kızılcık meyvesinin (Cornus mas L.) kuruma kinetiği ve C vitamin bozulması üzerine hava sıcaklığı ve hava hızının etkileri bir sıcak hava-konvektif kurutucu kullanılarak incelendi. Deneyler 50, 60, 70ºC hava sıcaklığı ve 0,4, 0,7 ve 1,0 m/s hava hızlarında gerçekleştirildi. Artan hava sıcaklığı ve hava hızında daha kısa kuruma süreleri elde edildi. Kızılcığın kuruma kinetiğini belirlemek için on iki ince tabaka kuruma modeli kullanıldı. Modifiye Henderson ve Pabis modeliuygun model olarak bulundu. Kızılcığın C vitamin bozulması %42-54 aralığında belirlendi.