Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazarlar: Erkan TOROS, Rasim BEHÇET
Konular:Mühendislik, Makine
DOI:10.28948/ngumuh.387219
Anahtar Kelimeler:PET şişe,Şişirme,Karbondioksit gazı,Zamanla değişim
Özet: Bu çalışma kapsamında gazlı içeceklerde zamanla oluşan gaz kaybının farklı sıcaklık ve pet şişe kalınlığına bağlı olarak değişimi deneysel olarak incelenmiştir. Bu temel parametrelerin gazlı içecek içerisindeki karbondioksit gazının zamana bağlı olarak azalmasına etkisini inceleyebilmek için 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek dikkate alınmıştır. Çalışmada iki ana üretim istasyonu ayrı ayrı değerlendirilerek kendine has üretim şartları ve etkileri değişken olarak ele alınmıştır. 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek üretim hattından numuneler alınarak, üretim girdileri olan sıcaklık, basınç ve PET şişe malzeme dağılımının içecek içinde ihtiva ettiği gaz miktarının zamana bağlı değişimi ayrı ayrı araştırılmıştır. Bu kapsamda 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek üretim şartları detaylıca incelenmiş, dolum ve PET şişirme proses parametreleri üzerinden değişkenler belirlenmiştir. Elde edilen deneysel veriler sonucuna göre dolum ve PET şişirme üniteleri üretim şartları yeniden yapılandırılmış ve ideal üretim şartları tanımlanarak seri üretim için katkı sağlanmıştır.