Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

HİNDİBA (Cichorium intybus L.) KÖKÜ EKSTRAKTI VE TRABZON HURMASI (Diospyros kaki L.) TOZUNUN KEK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yazarlar: Cem BALTACIOĞLU, Betül TEMZİSOY, Mustafa KANBUR, Merve DOĞAN, Sena İBİLİ

Cilt 9 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 297 - 307

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

DOI:10.28948/ngumuh.623417

Anahtar Kelimeler:Kek,Hindiba kökü,Trabzon hurması,Fenolik madde,Antioksidan aktivite

Özet:    Bu çalışmada kek üretiminde, süt azaltılarak (%50) hindiba kökü ekstraktı, buğday unu farklı oranlarda azaltılarak (%10, %20, %30) Trabzon hurması tozu kullanılmıştır ve kullanılan şeker miktarı %20 azaltılmıştır. Üretilen keklerde toplam fenolik madde içeriği (%261), antioksidan aktivite değeri (EC50 değeri %98 azalmıştır) ve askorbik asit içeriği (%582) önemli düzeyde artış göstermiştir. Keklerin renk değerlerinde olan L* değeri kabukta %30, iç kısımda %33 azalarak daha koyu renkli bir ürün elde edilmiştir. Kek yapısı incelendiğinde ise sertlik (%2,11), yapışkanlık (2,03) ve çiğnenebilirlik (%1,83) değerlerinde artış gözlenmiştir. Yapılan duyusal analiz sonuçlarına göreçok beğenilen %30 Trabzon hurma tozu ilaveli kek olmuştur. Bu çalışma ile şeker içeriği azaltılmış, sağlığa yararlı etkisi arttırılmış kek üretimi gerçekleştirilmiş ve tüketici beğenisi de kazanmıştır. Bu alanda yapılacak yeni ürün geliştirme çalışmalarına ışık tutma potansiyeli olan bu çalışma ile sağlıklı atıştırmalık ürün üretilmiş ve ürünün fiziksel kimyasal özellikleri ortaya konmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={HİNDİBA (Cichorium intybus L.) KÖKÜ EKSTRAKTI VE TRABZON HURMASI (Diospyros kaki L.) TOZUNUN KEK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ}, volume={9}, number={1}, publisher={Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, author={Cem BALTACIOĞLU,Betül TEMZİSOY,Mustafa KANBUR,Merve DOĞAN,Sena İBİLİ}, year={2020}, pages={297–307} }
APA
KOPYALA
Cem BALTACIOĞLU,Betül TEMZİSOY,Mustafa KANBUR,Merve DOĞAN,Sena İBİLİ. (2020). HİNDİBA (Cichorium intybus L.) KÖKÜ EKSTRAKTI VE TRABZON HURMASI (Diospyros kaki L.) TOZUNUN KEK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ (Vol. 9, pp. 297–307). Vol. 9, pp. 297–307. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cem BALTACIOĞLU,Betül TEMZİSOY,Mustafa KANBUR,Merve DOĞAN,Sena İBİLİ. HİNDİBA (Cichorium Intybus L.) KÖKÜ EKSTRAKTI VE TRABZON HURMASI (Diospyros Kaki L.) TOZUNUN KEK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. no. 1, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2020, pp. 297–307.