Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Google Earth Engine ile arazi kullanımı haritalarının üretimi

Yazarlar: Majid AGHLMAND, Kaan KALKAN, Mehmet İ̇nanç ONUR, Gürkan ÖZTÜRK, Ecem ULUTAK

Cilt 10 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 38 - 47

Konular:Mühendislik, Ortak Disiplinler, Çevre Mühendisliği

DOI:10.28948/ngumuh.795977

Anahtar Kelimeler:Arazi kullanım haritaları,Eskişehir,Google Earth Engine,Kontrollü sınıflandırma,Uzaktan algılama

Özet: Sürekli gelişen şehirler, nüfus artışı ve iklimsel koşullar gibi ekosistem de meydana gelen olumsuz etkenler ile arazi kullanımı değişime uğramaktadır. Uzaktan algılama uyduları tarafından üretilen veriler, yeryüzü araştırmalarda önemli bir rol oynamaktadır. Arazi örtüsü/kullanımı haritaları bu veriler kullanılarak hazırlanmaktadır. Arazi örtüsü haritaları, su ve biyokimyasal döngüler, enerji değişimleri veya biyolojik çeşitlilik değişiklikleri gibi çevresel süreçleri daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Bu çalışma, Google Earth Engine bulut platformunda arazi kullanım haritalarının üretilebilirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 01/01/2019 ve 01/01/2020 tarihleri arasında Landsat 8, Sentinel 1 ve Sentinel 2 uyduları tarafından çekilen tüm görüntüler kullanılmıştır. Daha sonra 5 farklı endeks; NDVI (Normalleştirilmiş fark bitki örtüsü endeksi), EVI(Gelişmiş Bitki Örtüsü Endeksi), NDWI (Normalleştirilmiş fark su endeksi), NDBI (Normalleştirilmiş fark oluşturma indeksi) ve UI (Kentsel indeks) hesaplanmış ve 19 farklı veri kombinasyonu dikkate alınmıştır. Daha sonra bu kombinasyonların her biri Destek Vektör Makineleri yöntemi(LibSVM) kullanılarak 5 sınıfa (Şehir alanı-yollar, su, ormanlık-koruluk, tarım dışı araziler ve tarım arazileri) ayrılmıştır. Her sınıflandırma için genel doğruluk ve Kappa Katsayısı hesaplanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. En iyi sınıflandırma, Landsat8, Sentinel-2, Sentinel-1 (VV), Landsat 8'den NDVI, Sentinel-2'den NDVI, NDBI, UI ve NDWI veri kombinasyonuna aittir. Bu kombinasyonda toplam doğruluk 96.62 ve kappa katsayısı 95.76 olmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Google Earth Engine ile arazi kullanımı haritalarının üretimi}, volume={10}, number={38–47}, publisher={Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, author={Majid AGHLMAND,Kaan KALKAN,Mehmet İ̇nanç ONUR,Gürkan ÖZTÜRK,Ecem ULUTAK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Majid AGHLMAND,Kaan KALKAN,Mehmet İ̇nanç ONUR,Gürkan ÖZTÜRK,Ecem ULUTAK. (2021). Google Earth Engine ile arazi kullanımı haritalarının üretimi (Vol. 10). Vol. 10. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Majid AGHLMAND,Kaan KALKAN,Mehmet İ̇nanç ONUR,Gürkan ÖZTÜRK,Ecem ULUTAK. Google Earth Engine Ile Arazi Kullanımı Haritalarının Üretimi. no. 38–47, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2021.