Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi

Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi

Mekan-Öğrenme İlişkisinin Çocuk Müzeleri Üzerinden İncelenmesi

Yazarlar: Seln ATACI

Cilt 2 , Sayı - , 2020 , Sayfalar 28 - 53

Konular:Eğitim, Bilimsel Disiplinler

Anahtar Kelimeler:Öğrenme mekanı,Çocuk müzesi,Çocuk,Mekan psikolojisi

Özet: Çocuklarda doğumdan itibaren başlayan fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişim süreçlerinde çevresindeki tüm koşul ve unsurlar, çocuktaki çevreyi algılama biçimini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyip, şekillendirme gücüne sahiptir (Kail, 2003). Konu yaşamımız için önemli bir evre olan çocukluk dönemi olduğunda, bu dönemde etkileşim kurduğumuz mekânların bizim fiziksel ve zihinsel gelişmemize olumlu ya da olumsuz etki edebiliyor olması mekânların amacına uygun tasarım kriterlerine göre tasarlanmış olması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Çocukluk evresindeki temel dürtülerden biri olan öğrenme güdümüne cevap verilmesi ve köreltilmeden mekânlar yoluyla da karşılanması gerekmektedir. Doğru analiz edilmeden eksik ya da yanlış kurgulanması mekânın öğrenme işlevinden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Öğrenme, dünyaya geldiğimiz andan itibaren uygulamaya içgüdüsel olarak başladığımız temel eylemlerden biridir. Öğrenmenin tek yeri okulların olduğu ve her türlü bilgiyi okullardan öğrenmeleri gerektiği düşüncesi, çocukların sosyal hayatında temas etmesi gereken birçok yaşam mekânından ve bu mekânlardan öğrenebilecekleri bilgi ve deneyimlerden alıkoymaktadır. Bu çalışmada da çocukların kullandıkları mekânlardan biri olan çocuk müzeleri, uluslararası çocuk ve müze kuruluşlarının amaçları ve bakış açılarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Müzelerin temel amaçlarından biri olan öğretme konusunda yetersiz kalmakta, maalesef sadece koleksiyon oluşturma, koruma, sergileme ve bilgi verme misyonu ve sorumluluğu taşımaktadırlar. Sadece görsel ve işitsel olarak anlatılıp sergilenen unsurlar çocuklar için yetersiz kalmakla birlikte öğrenmelerine de katkı sağlamamaktadırlar. Bir öğrenme mekânı olması gereken müzeler çocukların öğrenme biçimlerine ve gelişimlerine paralel olarak yaptığı araştırmalar sonucunda kendini geliştirmelidir. Bu yönde bir gelişme çocukların eğitim sistemi içerisindeki okullara da destek olacağı gibi çocukların kendilerini ve çevrelerini bilinçli bir şekilde erken yaşlardan itibaren tanımalarına yardımcı olacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Mekan-Öğrenme İlişkisinin Çocuk Müzeleri Üzerinden İncelenmesi}, volume={2}, number={28–53}, publisher={Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi}, author={Seln ATACI}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Seln ATACI. (2020). Mekan-Öğrenme İlişkisinin Çocuk Müzeleri Üzerinden İncelenmesi (Vol. 2). Vol. 2. Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi.
MLA
KOPYALA
Seln ATACI. Mekan-Öğrenme İlişkisinin Çocuk Müzeleri Üzerinden İncelenmesi. no. 28–53, Uluslararası Müze Eğitimi Dergisi, 2020.